U dogradnju luke Baška uloženo 5,4 milijuna eura

11.05.2023.

16:58

Autor: Hina/Jelena Tomac/Regionalni dnevnik/HRT

Dogradnja luke Baška

Dogradnja luke Baška

Foto: HTV / HRT

Projekt dogradnje luke Baške, u sklopu kojeg je u dvije faze dogradnje lukobrana uloženo 5,4 milijuna eura, predstavljen je u četvrtak na završnoj konferenciji, a novi dio luke otvorio je najstariji bašćanski ribar Anton Rode.


U sklopu konferencije potpisan je ugovor o javnoj nabavi, vrijedan 1,3 milijuna eura, za treću fazu radova na rekonstrukciji luke Baška. Ugovor su potpisali ravnatelj Županijske lučke uprave Krk Albert Franković i direktor tvrtke BSK Commerce Boris Sabolić.

Projekt dogradnje luke Baške, sufinanciran sredstvima Europske unije, obuhvatio je u prvoj fazi dogradnju primarnog lukobrana Vela riva te u drugoj fazi produljenje sekundarnog lukobrana Mala riva.

Njime se osigurava nužna zaštita akvatorija unutar lučkog područja, omogućava odgovarajući privez i sigurnost na vezu za linijske brodove.

Osigurani su i preduvjeti za razvoj linijskog prometa, kvalitetnije povezivanje stanovništva otoka Raba s kopnom preko luke Baške te veća razina usluga za korisnike javnih brodskih linija.

Radovi treće faze, koji se uskoro nastavljaju, obuhvatit će proširenje gata Garofulin s izgradnjom tri na njega okomita gata. Rok za izvođenje radova je šest mjeseci od uvođenja izvođača u posao.

Butković: Veliki projekt


Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je da je riječ o velikom projektu. Naglasio je da su takvi projekti potrebni jer smo morska i pomorska zemlja te će značajno izmijeniti lice svakoga mjesta. I Baška je bolja, taj projekt unaprijedio je cijelu luku, obalu i mjesto, istaknuo je.

Za taj projekt su osigurana bespovratna sredstva, od kojih 85 posto iz europskih fondova, a 15 posto iz Ministarstva, rekao je Butković i dodao da je za nastavak projekta u Baški dodijeljeno 550 tisuća eura te da će se iz proračuna još izdvojiti, kako bi se projekt u cijelosti dovršio.

Dodao je da je važna i obilaznica Baške, čija bi realizacija trebala krenuti ove, odnosno sljedeće godine, kroz kreditno zaduženje Hrvatskih cesta.

Butković je kazao da se sada u lučku infrastrukturu na hrvatskoj obali ulaže više od 300 milijuna eura, da se radi o renesansi na hrvatskoj obali te da nema otoka, priobalne županije u kojoj nema velikih investicija u lučku infrastrukturu.

Radovi i u luci Ubli na Lastovu


Spomenuo je da su radovi otvoreni i u luci Ubli na otoku Lastovu te da će zahvaljujući novoj rivi ondje u isto vrijeme moći pristati i katamarani i svi veći brodovi.

Butković je rekao i da mu je žao što je zaustavljen važan projekt dogradnje luke Mrtvaške na Lošinju.

- Morali smo ga naprasno zaustaviti, a vjerujem da će, kada ljudi dođu pameti, u nekom budućem vremenu, doći i do realizacije i tog projekta, kazao je.

U svu prometnu infrastrukturu sada se u Hrvatskoj ulaže više od 3,5 milijarde eura, nastavio je ministar naglasivši da će se s ulaganjima u lučku infrastrukturu nastaviti i u novom financijskom razdoblju.

- Uz europska, ulažu se i nacionalna sredstva, kazao je dodavši da je ove godine za projekte u Primorsko-goranskoj županiji predviđeno 3,4 milijuna eura, za projekte u Loparu, Rabu, Baškoj i drugdje.

Načelnik Baške Toni Juranić rekao je da će se Baška, zahvaljujući i projektu dogradnje luke, sada naći na novim nautičkim kartama te će uskoro imati nove komunalne i nautičke vezove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!