U Đurđevcu otvorena Podravinoteka

09.10.2022.

09:27

Autor: Sanja Kos-Bojanić/M.M./Vijesti/IMS/HTV/HRT

U Đurđevcu otvorena Podravinoteka

U Đurđevcu otvorena Podravinoteka

Foto: Vijesti / HTV/HRT

U Đurđevcu je otvorena Podravinoteka - specijalizirana trgovina s proizvodima lokalnih OPG-ova. Ponuda je bogata - od domaćih mliječnih proizvoda, slastica, ekološkog meda, voćnih vina do "vina s peskov" i brojnih drugih proizvoda vrijednih poljoprivrednika. Podravinoteka će za kupce biti otvorena šest dana u tjednu.

Obitelj Regović iz Đurđevca bavi se voćarstvom. Na 12 hektara uzgaja lješnjake, orahe, trešnje, višnje i drugo koštuničavo voće, a proizvode i med. Prodaju na tržnicama u Đurđevcu i Bjelovaru, na sajmovima, a sada i u Podravinoteci.

- To je u stvari prodaja naših lokalnih domaćih proizvoda koji će biti dosupni kupcima sedam dana u tjednu što do sad nije bila mogućnost jer je u Đurđevcu tržnica samo četvrtkom, rekla je Katarina Regović, Đurđevac.

Podravinoteka je prodajni prostor na novouređenoj đurđevačkoj gradskoj tržnici gdje se već sada može naći 200-tinjak proizvoda 50-ak proizvođača. Kupci su zadovoljni.

Glavnu ulogu u tome imao je Grad Đurđevac. 

- Cilj Podravinoteke je osigurati lakši plasman domaćih proizvoda do kupca, na tržište. Znamo da u velikim trgovačkim centrima postoje razne prepreke od količinskih do određenih protokola, ovdje u neposrednom kontaktu proizvođači mogu prodavati svoje proizvode, mogu ih pripremati kao turističke suvenire, kao ekološke i prehrambene korisne poklone i upravo je to bio cilj Podravinoteke, da lakše stupe u kontakt s potencijalnim kupcima, rekao je Željko Lacković, predsjednik Gradskog vijeća Đurđevca.

Umjesto da svaki OPG-ovac plaća svoga prodavača, svi plaćaju jednoga pa su i troškovi manji. Kupci pak mogu naručiti i veće količine i zbog toga ne moraju obilaziti poljoprivredna gospodarstva po Podravini nego ih proizvodi čekaju. U Podravinoteci se mogu nabaviti i vina podravskih vinara koji ne proizvode velike količine pa zbog toga nisu zanimljivi trgovačkim lancima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!