19:24 / 28.06.2021.

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

U Hrvatskoj 400 tisuća turista, najviše Slovenaca i Nijemaca

Počela turistička sezona

Počela turistička sezona

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Turistička sezona se zahuktava, pokazuju to i podaci e-Visitora. Pogledamo li posljednji vikend u lipnju ove godine u odnosu na isto vrijeme lani - vidi se rast u dolascima od 37 posto kao i 29 posto noćenja više.

No usporedimo li ovaj vikend s posljednjim lipanjskim iz rekordne 2019. daleko smo od rekorda jer ostvarili smo samo 56 posto dolazaka i 63 posto noćenja.

A danas u Hrvatskoj boravi 400 tisuća gostiju od kojih 345 tisuća stranih i to najviše Slovenaca i Nijemaca koji se uglavnom odmaraju u Istri i na Kvarneru te u Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji. Od gradova gostima je najprivlačniji Rovinj, a slijede Vir, Poreč i Mali Lošinj.

Tijekom vikenda Hrvatske autoceste zabilježile su promet od oko 597 tisuća vozila. Naplaćeno je 31 milijun i 524 tisuće kuna cestarine. To je 23 posto više vozila u odnosu na prošlu godinu i 32 posto više naplaćene cestarine. A u odnosu na pretpandemijsku 2019., kažu u HAC-u, bilo je 15% manje vozila i 19 posto manje prihoda.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!