U HUP-u šokirani prijedlogom novog poreza na dobit

17.11.2022.

14:52

Autor: P.F./Hina

Irena Weber, glavna direktorica HUP-a

Irena Weber, glavna direktorica HUP-a

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) poručili su da su šokirani Vladinim prijedlogom novog poreza na dobit, jer je diskriminatoran i stavlja u nepovoljan položaj najuspješnije kompanije u Hrvatskoj.

- Ovo je kažnjavanje najuspješnijih tvrtki u našoj zemlji, tvrtki koje najviše pune proračun, zapošljavaju najviše ljudi, isplaćuju najveće plaće i najviše ulažu, istaknuli su iz HUP-a.

Tvrtke u Hrvatskoj, kako su naveli, nemaju ekstra zarade, dobit u ovoj godini jedva pokriva gubitke iz prošlih godina stoga je potpuno nejasno zašto Vlada ovo radi.

- Pred nama je iduće godine kriza i recesija, čiju dubinu sad ne znamo. Ono što znamo jest da se hrvatskim tvrtkama otkazuju narudžbe i da nam sada treba snaga da preživimo recesiju i zadržimo radna mjesta, istaknuli su poslodavci i napomenuli da će predloženi porez sigurno zaustaviti investicije u razvoj, a to znači da neće biti novih radnih mjesta niti rasta plaća te ponovno postajemo nesigurna zemlja za poslovanje i neprivlačni ulagačima.

Iz HUP-a navode da je Hrvatska uz Mađarsku jedina zemlja koja je porez širi na cijelo gospodarstvo, umjesto da se, kako je propisano Uredbom Europske Komisije, zadrži isključivo na energetskom sektoru, koji je ostvario neočekivanu dobit zahvaljujući poremećajima na tržištu uzrokovanima ratom u Ukrajini.

- HUP ne može podržati neopravdanu diskriminaciju velikih tvrtki koju ovaj prijedlog donosi. Također, porez se ne može uvoditi retroaktivno za 2022. godinu kada su već realizirani planovi investicija i zapošljavanja. Ovakav prijedlog neopravdano će penalizirati najuspješnije tvrtke, najbolje poslodavce i najveće investitore koji ujedno i najviše uplaćuju u državni proračun, istaknula je glavna direktorica HUP-a Irena Weber.

Umjesto novih poreza, HUP vrlo konkretno zagovara punu poreznu reformu i jače rasterećenje rada kroz povećanje osobnog poreznog odbitka i smanjenje poreznih stopa poreza na dohodak.

- To je put kojim će se osnažiti gospodarstvo, privući nove investicije, povećati plaće i otvoriti nova radna mjesta, poručili su poslodavci.

Plenković: Porez na ekstraprofit nije kažnjavanje uspješnih, nego solidarni doprinos

Premijer Andrej Plenković rekao je na početku sjednice Vlade u četvrtak da uvođenje dodatnog poreza na dobit nije kažnjavanje uspješnih, nego solidarni doprinos kojim će se izravno pomoći najslabijima.

- To je u biti jedan doprinos solidarnosti. Ovo je kriza koja zahtijeva od onih koji imaju više, da pomognu onima kojim imaju manje, rekao je Plenković.

Ministar financija Marko Primorac predstavio je nakon sjednice Vlade nacrt prijedloga zakona o dodatnom porezu na dobit, koji će plaćati kompanije s prihodima u 2022. većim od 300 milijuna kuna, po stopi od 33%, no samo na dobit veću od 20% u odnosu na četverogodišnji prosjek.

- Porezna osnovica bit će utvrđena na način da se izračuna prosjek dobiti koju su poduzetnici ostvarili u četverogodišnjem razdoblju prije 2022. godine, dakle u 2018., 2019., 2020. i 2021. godini, i na prosjek te četverogodišnje dobiti dodat će se 20%. Sve ono što je povrh toga, bit će oporezovano dodatnim porezom na dobit po stopi od 33%, izvijestio je Primorac.

Prijedlog zakona će danas tijekom dana biti upućen u javno savjetovanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!