Tvrtkama s više od 300 mil. prihoda porez od 33% na dobit veću od 20%

17.11.2022.

11:00

Autor: P.F./Hina/HRT

Kune, ilustracija

Kune, ilustracija

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Ministar financija Marko Primorac predstavio je nacrt prijedloga zakona o dodatnom porezu na dobit, koji će plaćati kompanije s prihodima u 2022. većim od 300 milijuna kuna, po stopi od 33%, no samo na dobit veću od 20% u odnosu na četverogodišnji prosjek.

- Porezna osnovica bit će utvrđena na način da se izračuna prosjek dobiti koju su poduzetnici ostvarili u četverogodišnjem razdoblju prije 2022. godine, dakle u 2018., 2019., 2020. i 2021. godini, i na prosjek te četverogodišnje dobiti dodat će se 20%. Sve ono što je povrh toga, bit će oporezovano dodatnim porezom na dobit po stopi od 33%, izvijestio je Primorac na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade.

Prijedlog zakona će danas tijekom dana biti upućen u javno savjetovanje.

Primorac je istaknuo da je porez namijenjen redistribuciji profita poreznih obveznika i da mu cilj nije kažnjavanje poduzetnika niti oduzimanje nečije stečene zarade. No, poručio je da u ovim teškim okolnostima za građane i poduzetnike, u kojima solidarnost treba doći do izražaja, i gdje svatko mora podnijeti teret krize, opravdano i pravedno uvesti jedan ovakav porez kojim će se oporezovati najveći porezni obveznici koji su, unatoč i teškim okolnostima, ostvarili značajne razine dobiti.

Prijedlogom zakona su predviđeni i određeni odbici, pa tako ako je neki poduzetnik ostvario prihod i dobit prodajom materijalne ili nematerijalne imovine, taj mu se dio neće oporezovati, rekao je Primorac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!