U kojem smjeru ide spas riječkog brodogradilišta 3. maj?

01.02.2023.

17:04

Autor: Blanka Kukec/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Brodogradilište "3. maj"

Brodogradilište "3. maj"

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U kojem smjeru ide spas riječkog brodogradilišta 3. maj, odlučit će Vlada nakon izvanredne glavne skupštine društva potkraj travnja ove godine. Cilj je da takozvana tvrtka kći 3. maj 1905, koja je sada u fazi mirovanja, preuzme dio proizvodnje matičnog brodogradilišta koje ima nagomilane gubitke.  

Svakodnevna borba


Borba za dovršetak i isporuku brodova u 3. maju svakodnevna je. Dobra je vijest što će uskoro vlasniku biti isporučen polarni kruzer Scenic grupe.


- Evo, jučer navečer je došao iz Viktora Lenca. Trenutačno na brodu imamo pedesetak naših ljudi koji će pratiti taj brod do same isporuke, a polomit ćemo se svi skupa, zajedno s MKM-om, da ga završimo u ožujku, rekao je Edi Kučandirektor brodogradilišta 3. maj u Rijeci.


Gradi se i trup jahte za talijansku tvrtku, a pri završetku je i samoiskrcavajući brod za Kanađane. No sve je to nedovoljno da bi 3. maj postao likvidan pa je plan proizvodnju prebaciti u tvrtku kćer - 3. maj 1905.


- Sad se ugovaraju poslovi za 3. maj, Brodogradilište d.d., ali u kasnijoj fazi pomalo osnivati i raditi na organizaciji poslovanja, održivog poslovanja u tom društvu, dodao je predsjednik Nadzornog odbora brodogradilišta 3. maj Juraj Šoljić

Novoj tvrtki treba svježi kapital


No i novoj tvrtki treba svježi kapital privatnog partnera.

- I onda to društvo staviti na javni natječaj, tražiti strateškog partnera, jer bez daljnjeg, bez strateškog partnera nema dalje brodogradnje na ovom lokalitetu, naglasio je direktor brodogradilišta 3. maj u Rijeci.

S time se slaže i ekonomski stručnjak Damir Novotny, koji dodaje da u 3. maju treba uvesti novine, ali i proizvodnju drugih djelatnosti.

- Neće novi vlasnici uložiti svoj novac, a da se ne poduzmu mjere restrukturiranja. Možda će to u jednom trenutku izgledati nepovoljno za postojeće zaposlenike, ali će se onda u drugom koraku otvoriti nova radna mjesta i stvoriti uvjeti za zapošljavanje novih, mlađih ljudi, obrazovanijih ljudi, perspektivnijih ljudi. O tome se radi, istaknuo je ekonomski analitičar dr. sc. Damir Novotny.

Brodogradilište 3. maj više nikad neće biti gospodarski gigant jer je opterećeno gubitcima i činjenicom da Uljanik u stečaju raspolaže s 88 posto njegovih dionica. Konačnu riječ formalno mora reći država.

- Rijeka je sveučilišni grad, dakle imamo mogućnost kreiranja novih poslova za nekakav novi početak 3. maja. Sve su to opcije o kojima treba odlučiti vlasnik, a to je Vlada, to znači Ministarstvo gospodarstva, rekao je Novotny.

U brodogradilištu je trenutačno zaposleno sedamsto radnika s prosječnom plaćom manjom od osamsto eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!