Riječki 3. maj ugovorio novi posao

19.12.2022.

21:08

Autor: Blanka Kukec/Dnevnik/P.F./HRT

Riječki 3. maj ugovorio novi posao

Riječki 3. maj ugovorio novi posao

Foto: Dnevnik / HRT

Riječki 3. maj dovršit će radove na novom kemijskom tankeru tvrtke Viter-lef Management koji se gradi predugih 15 godina. Posao preuzima nakon što nije mogao biti do kraja obavljen u jednom ruskom i dva naša brodogradilišta - trogirskom i splitskom.

Kemijski tanker u Rijeci se očekuje početkom iduće godine. Riječ je o brodu na kojemu je završeno oko 75% radova. Materijal je nabavio vlasnik, a 3. maj osigurat će radnu snagu i prostor. Napokon bi trebao biti dovršen.

- Mi smo nedavno, prije 10-ak dana potpisali ugovor za dovršetak gradnje kemijskog tankera koji je bio na opremanju u Splitu, ali nije dovršen, tako da smo uspjeli postići dogovor s vlasnikom broda da se taj brod završi ovdje, izjavio je Siniša Ostojić, pomoćnik direktora "3. maja" za komercijalne poslove.

Zahvaljujući tom, ali i drugim dogovorenim poslovima - riječki šver imat će posla, no nužno je održivo poslovanje, što uključuje i smanjenje broja radnika.

- Ali većinom je to, skoro 90% ono što bude obuhvaćeno smanjivanjem broja radnika, a to je redovni odlazak u mirovinu, najavio je Juraj Šoljić, predsjednik Nadzornog odbora "3. maja".

Radnici, njih 700-tinjak, plaću napokon dobivaju redovito. Isplaćena je i božićnica od 400 kuna.

- Ovo nam je prva božićnica od 2017. godine. Lijepo je dobiti bez obzira koliko nam to financijski značilo ili ne. Bili bi zadovoljniji da je plaća veća. Evo moram napomenuti, neka se nitko ne ljuti, ni direktor ni pomoćnici, ali plaće su dosta male za ovu vrstu posla, istaknuo je Slađan Pejić, povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u "3. maju".

Tražili su povećanje plaće, međutim uprava je rekla ne još.

- Da, tražili smo, jednostavno nemaju odakle uzeti. Da bi imali veću plaću morali bi imati veću sumu novca koju mi trenutno nemamo, dodao je Pejić.

Valja odraditi nove poslove, no dugovi su podmireni, a državna jamstva opravdana.

- S isporukom brodova smo vratili jamstva i otplatili kredite koji su dani za te brodove što je jasno isto tako i argument Vladi da i dalje prati brodogradilište sve dok mi nastojimo poslovati na takav način, smatra Siniša Ostojić, pomoćnik direktora "3. maja" za komercijalne poslove.

Uz budno oko države i brodovlasnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!