17:00 / 08.08.2018.

Autor: HRT

U međimurskim ribnjacima uginulo 400 kilograma ribe

-

-

Foto: - / -

Iznimno visoke temperature ne stvaraju probleme samo ljudima, nego i životinjama. Zbog manjka kisika u vodi stradava riba.
Iznimno visoke temperature ne stvaraju probleme samo ljudima, nego i životinjama. Zbog manjka kisika u vodi stradava riba. U međimurskim ribnjacima uginulo je oko 400 kilograma ribe. Uzgajivači nastoje, koliko mogu, osigurati uvjete kojima bi se izbjegla šteta.

Na oko 60 hektara ribnjaka u Kostanju kod Vrbovca - crpkama nastoje svakodnevno osigurati dovoljno kisika i sniziti temperaturu vode kako bi izbjegli pomor. Zbog visokih temperatura riblja je mlađ premještena u ribnjake u kojima se mogu osigurati povoljniji uvjeti. Svakodnevno se prati i zdravstveno stanje i, bez obzira na nesnosne vrućine, zasad je mlađ koja će za dvije i pol do tri godine biti spremna za prodaju - dobro.

Zbog vrućine riba manje jede pa je i slabiji prirast. Ovdje su se šaran, amur, smuđ, štuka i druga slatkovodna riba uzgajali na više od 270 hektara, no sada se iskorištava tek 25 posto ribnjaka. Presudna je bila katastrofalna suša prije pet godina kada su uginule znatne količine ribe i od nje se ovdje još nisu oporavili.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!