Miljavac: Mali distributeri pred kolapsom; najavljen sastanak s ministrom

18.10.2022.

07:48

Autor: U mreži Prvog/Hrvatski radio/M.Š./HRT

Cijene goriva

Cijene goriva

Foto: Lovro Domitrovic / PIXSELL

Gostujući "U mreži Prvog", emisiji Hrvatskog radija, predsjednik Udruge malih distributera goriva Armando Miljavac rekao je da će krajem godine za njih nastupiti katastrofa jer više nemaju novca i ne mogu obnoviti bankovna jamstva za kupnju goriva, a državni tajnik Ivo Milatić najavo je državnu pomoć. Najavljen je i sastanak ministra s nezadovoljnim distributerima.

Vlada je donijela novu uredbu kojom se reguliraju cijene goriva u idućih sedam dana te ostaju iste kao do sada. Do kada Vlada treba regulirati cijene? Kako će se nova odluka odraziti na male distributere, a kako na javnolinijske prijevoznike. Prijeti li nam nestašica dizela? To su neke od tema o kojima se razgovaralo u emisiji U mreži Prvog Hrvatskoga radija. 

- Vlada je još jednom fiksirajući cijene poslala jasnu poruku da joj bitno očuvanje standarda građana, da je bitno kako i na koji način poduzetnici imaju ulazne troškove. Da joj je stalo da se ovi inflatorni pritisci što je moguće više, umanje, istaknuo je Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja dodajući da su ujedno svjesni da mali distributeri imaju svoje probleme.

Najavio je sastanak koji bi se trebao održati u srijedu. 

- Limitiranje u dugoročnom smislu nije nikome dobro. Pozvat ćemo ih sve tijekom dana, sutra će biti sastanak kod ministra, kako bi razgovarali kako dalje, dodaje, ističući da su neovisno o svemu građani i poduzetnici zadovoljni limitiranjem cijena. 

"Tvrtke devastirane, nalazimo se pred kolapsom"

Mali distributeri su podnijeli ustavnu tužbu, a zbog cijele situacije s ograničavanjem cijena goriva.

- Nakon više od godine dana što su nekakvi pokušaji da se nešto dogovori, ništa se nije dogodilo. Kada vam tvrtka s gubitkom radi godinu dana, a mi radimo s vrlo malim maržama. Tvrtke su totalno devastirane, iscrpili smo sve financijske mogućnosti, nalazimo se pred kolapsom, poručuje Armando Miljavac iz Udruge malih distributera goriva.

Ako Vlada želi riješiti problem, neka riješi naše bankovne garancije, dodaje, ističući da su puno puta pisali da im se pokuša pomoći, no nije bilo sluha.

- Nama je preostalo jedino da idemo ustavnom tužbom, dodaje Miljavac ističući da će biti katastrofa do kraja godine. 

Na upit je li se ranije moglo pomoći, državni tajnik Milatić kaže da se sigurno može organizirati da se financijski pomogne kreditima preko HAMAG BICRO-a ili HBOR-a.

- Jasno, vi morate znati da ovo nije jedini dio s čim smo se bavili. Preširok je taj cijeli spektar problema koje sveobuhvatno treba rješavati. Znam da je svakome njegov problem najveći, ali molim za razumijevanje da mi možemo koliko možemo. Uprava za energetiku nema niti 20 ljudi, od toga ih je polovica pred mirovinom. Imamo i takvih ograničenja. 

Miljavac o tome hoće li se odazvati sastanku s ministrom kaže da mu je ovo prvi glas da će sutra biti sastanak, no da će se odazvati. 

- Službeno ćete dobiti poziv, odgovara Milatić. 

Brodić: Pitanje je koliko će Vlada imati prostora za daljnje intervencije

Hrvoje Meštrović iz Udruge autobusnih javnolinijskih prijevoznika kaže da ova mjera ograničavanja cijena goriva zapravo najviše pomaže građanima, ne poduzetnicima.

- Nama je važno da građani imaju alternativu, da koriste javni prijevoz, da što manje troše gorivo. U Njemačkoj sve ide prema tome da se energija što manje troši. Cijenu u ovom trenutku drži to da se svi voze. Ako bi cijena išla gore, hoće li to potaknuti građane da koriste javni prijevoz? To je i stvar mentaliteta. U ovim trenucima smo svi, hajdemo to reći, komotni. Što je jeftinije gorivo, to će ga ljudi više koristiti, to indirektno utječe na rast cijena. 

- Pitanje je koliko zapravo će Vlada imati prostora u nekakvim daljnjim situacijama cjenovne krize za intervenciju u smislu trošarina. Postoji uredba o minimalnim europskim trošarinama. Pitanje je i koliko Vlada još može "nagaziti" distributere ograničavajući im marže, ističe Ivan Brodić s portala Energypress. 

Dodaje da bi možda bilo rješenje da se više ne dira u marže distributera, da se ide prema nekakvom rješenju smanjenju PDV-a u takvim cjenovnim krizama.

- Porez na dodanu vrijednost je fiksni postotak i kada je cijena viša, Vlada odnosno proračun ne bi doživio značajnije gubitke, dodaje Brodić. 

Galerija
U mreži Prvog o problemima malih distributera goriva, Foto: HTV/HRT
 Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Foto: HTV/HRTIvan Brodić, Energypress.net, Foto: HTV/HRTArmando Miljavac iz Udruge malih distributera goriva, Foto: HTV/HRTHrvoje Meštrović iz Udruge autobusnih javnolinijskih prijevoznika, Foto: HTV/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!