U mreži Prvog o poskupljenjima

01.04.2022.

07:47

Autor: V.K./U mreži Prvog/HR/HRT

Poskupljenja

Poskupljenja

Foto: U mreži Prvog / HRT

Koliko će poskupljenje biti dodatni udar na standard, a koliko povećati troškove poslovanja tvrtki? O tome U mreži Prvog govore državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić, predsjednik Uprave HAMAG BICRO Vjeran Vrbanec, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Mladen Novosel te Ivan Miloloža iz HUP-Udruge malih i srednjih poduzetnika. 

Galerija
Vjeran Vrbanec, Foto: U mreži Prvog/HRT
Ivan Miloloža, Foto: U mreži Prvog/HRTMladen Novosel, Foto: U mreži Prvog/HRTIvo Milatić, Foto: U mreži Prvog/HRT

Vrbanec je rekao da u 8 sati počinje prijava poduzetnika za vaučere za plin. Kako kaže, riječ je o prijavi na aplikaciji HAMAG BICRO-a, a može se prijaviti cijeli ovaj mjesec.

- Nitko tko ima pravo na subvenciju neće biti uskraćen, zato što ima dovoljno novca. Apeliram da se ne treba žuriti. Pravo na subvenciju koja iznosi 15 lipa po kilovat satu potrošenog plina imaju svi mali, mikro i srednji poduzetnici, a pod tim se podrazumijevaju sva trgovačka društva, obrti, OPG-ovi koji su potrošači po tarifi poduzetnika, naglasio je i dodao kako u aplikaciju moraju dodati dva temeljna podatka, a to su točan OIB i točan broj jednog od mjernog računskog mjesta koje se nalazi na računu njegova opskrbljivača.

Mjera "vatrogasnog" karaktera

Miloloža je pozdravio tu mjeru, ali govori kako je ona „vatrogasnog” karaktera i nije trajno rješenje.

- Ovo će pomoći da se bar malo ublaži ovaj udar, ali pitanje koliko će se dalekosežno reflektirati na budžet RH. Ne bi bilo dobro da se to odrazi na neke druge poticaje koji su ustaljeni, govori.

Novosel iz Sindikata govori kako je taj paket Vlade trebao biti paket koji bi ublažio poskupljenje cijena energenata, prije svega plina koji je enormno poskupio.

- Cijena plina za poduzetnike višestruko je porasla. To se odrazilo i na poskupljenje proizvoda, ali i na sve zaposlene, pa tako Petrokemija neće dva mjeseca proizvoditi, rekao je i dodao da ako se situacija s plinom ne stabilizira, upitan je opstanak i Petrokemije i ostalih takvih trgovačkih društava.

Mjere će djelomično pomoći ponajprije onim građanima koji su slabijeg imovinskog stanja, koji su do sada imali subvenciju za cijenu struje. Kako kaže, To je pomoć i za umirovljenike.

Nove mjere neće ugroziti druge potpore

Na pitanje hoće li te mjere ugroziti druge potpore, Vrbanec je rekao da neće te da će se one isplaćivati iz proračuna RH, a sve druge aktivnosti, što se tiče potpora, idu svojim tijekom.

Tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Milatić istaknuo je rekao kako sve one katastrofične najave što se tiče kućanstava, Vlada je dovela na 16 posto.

- To ne bi bilo moguće da nismo išli s poreznim rasterećenjem, gdje smo negdje išli s 25 na 5 posto i bez dodatnih subvencioniranja samih poduzetnika, rekao je i dodao kako nam je u prilog išla i zakonska regulativa koja je tržišno regulativno orijentirana, a to je da se cijena plina određuje na temelju prosjeka iz prethodnih godina.

Pozvao je sve građane da vode računa o tome kada kupuju, da li se vidi razlika u cijenama, s obzirom na sniženje PDV-a, jer je, kako kaže, u najmanju ruku nekorektno da trgovci prisvoje za sebe tu razliku.

Imamo krizni plan

Na pitanje ima li Hrvatska planove za nepredvidive događaje što se tiče opskrbe plinom, Milatić je rekao kako postoji krizni tim za plin te stručno povjerenstvo koje prati tržište nafte i naftnih derivata.

- Imamo krizni plan koji je na snazi već duže vrijeme i ako dođe do nekih problema, građani su zadnji na udaru. Rekao je kako bi se trebalo izjednačiti građane i poduzetništvo, ali teško je ono što je naslijeđeno kroz desetljeća promijeniti, rekao je i dodao kako je dobro da Hrvatska brani svoje građane kroz cijene, ali se slaže kako treba voditi računa i o poduzetništvu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!