21:06 / 17.07.2021.

Autor: HRT/Dnevnik/Ivica Đuzel/

U srednjoj Dalmaciji turistički brojevi ubrzano rastu, nema otkaza

Na Omiškoj rivijeri popunjenost je 75% u odnosu na rekordnu 2019.

Na Omiškoj rivijeri popunjenost je 75% u odnosu na rekordnu 2019.

Foto: HRT / Dnevnik

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u prvi od četiri ključna tjedna ove sezone Hrvatska je ušla u narančastom, što je izazvalo zabrinutost nekih turističkih djelatnika.

Nema zabrinutosti, ni otkaza u Omišu. Ima upita što ako se epidemiološka situacija dodatno pogorša. Ako su ljudi cijepljeni hoće li morati napustiti Hrvatsku, ali o tome ne postoji jedinstven stav unutar EU. Na Omiškoj rivijeri je oko 15 000 kreveta i popunjenost je 75% u odnosu na rekordnu 2019.  I sada radi obližnji punkt za testiranje, a kako doznajemo - dnevno se testira 50-ak gostiju prije povratka kući. U Omišu danas nije bilo pozitivnih, što je s obzirom na nekoliko velikih hotela koji su popunjeni te najveći kamp u Dalmaciji odlična vijest. Prije nego što je došla ova promjena vremena proveli smo dan u fantastičnom kanjonu Cetine. To je veliki magnet za poklonike adrenalinskog turizma koji ima najveću stopu turističkoga rasta, izvijestio je Ivica Đuzel iz Omiša.

Mala turistička agencija tik uz Cetinu prodaje adrenalinsku zabavu. Na vratima oznaka Safe Stay. Nudi se penjanje po liticama, skakanje po stijenama, plivanje, vožnja kajakom. Pustolovina puni baterije, čini ljetovanje posebnim.

- Prije svake ture prevozimo goste u kombijima, trudimo se da svaka obitelj u kombiju bude pojedinačno, na otvorenom držimo se dva metra razmaka i u kajaku po dvoje ljudi, rekao je Toni Marušić, vodič.

Na raftingu druga priča. Gužva je. Neočekivano dobar srpanj.

- Spusti se jedno deset agencija po nekoliko brodova, jedno 600-700 ljudi. Česi, Mađari, Poljaci, oni su okupirali Omiš, ističe Ivan Siničić, vlasnik agencije.

Mi smo ipak pronašli mlade Amerikance. Iz Colorada.

- Stigli smo prije samo 12 sati.

- Prvi dojmovi?

- Predivno je, hrana je izvrsna, kažu turisti.

Nitko i ne razmišlja o "narančastim kartama". U srednjoj Dalmaciji turistički brojevi ubrzano rastu.

- Prvih 15 dana sedmog mjeseca imamo, nemojmo zaboraviti da smo i lani bili otvoreni u sedmom, znači ove godine imamo 52 posto bolje rezultate, a to je 1 680.000 noćenja u odnosu na milijun lani, rekao je Joško Stella, direktor TZ-a Splitsko-dalmatinske županije.

Od ponedjeljka bi trebali stizati i Britanci. Njima su Hvar i Split oduvijek broj jedan. No najezde s Otoka, čini se, ipak neće biti. 2019 imali smo više od sto letova tjedno, a sada će ih u dva tjedna biti 40, kažu u Zračnoj luci Split.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!