U utorak istječe mjera zamrzavanja cijena goriva, mali distributeri uputili apel Vladi

16.07.2022.

11:10

Autor: HRT/IMS

Mali distributeri uputili apel Vladi

Mali distributeri uputili apel Vladi

Foto: Sime Zelic / PIXSELL

U utorak istječe mjera zamrzavanja cijena goriva. Premijer Plenković poručuje da će Vlada pričekati tijekom vikenda i razmotriti sve podatke te vidjeti kakva je situacija na tržištu i kakvi su dvotjedni izračuni. Procjenjuje se da će cijene dizela i benzina malo varirati.

Uoči isteka posljednje Odluke Vlade RH o zamrzavanju cijena goriva, Udruga malih distributera goriva uputila je još jedan apel predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću i ministru gospodarstva i održivog razvoja Davoru Filipoviću, kojim traže razumijevanje teške poslovne situacije u kojoj su se zbog ove Odluke našli, kao i donošenje nove Uredbe koja će im omogućiti normalno poslovanje.

Ponovno su podsjetili kako mali distributeri goriva, nakon zamrzavanja cijena goriva i uredbe kojom se fiksiraju veleprodajne cijene, gomilaju milijunske gubitke koji su nenadoknadivi, što ugrožava njihov opstanak, a tako i gotovo 1000 radnih mjesta u Hrvatskoj. Zbog svega toga pokrenuli su i akcije zatvaranja benzinskih postaja diljem Hrvatske te ih djelomično i privremeno prekinuli nakon informacije da će Vlada saslušati i velike distributere goriva koji su im iskazali podršku.

Dodatno, upozoravaju i na problem u opskrbi naftnim derivatima s kojim se suočavaju mnogi članovi Udruge diljem Hrvatske, zbog čega su neke benzinske postaje i dalje zatvorene.

Stoga poručuju da tržišno održiva uredba o cijenama goriva nije samo u interesu malih distributera goriva nego općenito hrvatskog gospodarstva.


Miljavac: Nestašica i zatvaranja neminovni

 Što od utorka očekuju u Udruzi malih distributera nafte i naftnih derivata, za HTV je otkrio Armando Miljavac, predsjednik te udruge.

- Smatramo da ima prostora za smanjenje cijena u nabavi i da bi to trebalo implementirati na hrvatsko tržište. Ne znamo kojom se logikom vodi Vlada i kako će procesuirati te cijene. Mi smo poslali pismo Plenkoviću i ministru gospodarstva s točnim izračunima poslovanja malih distributera gdje se vidi koji su naši stvarni gubici od veljače kad je počelo smanjivanje marži, pa bismo bili jako sretni kad bi nam netko odgovorio na koji način misle da mi možemo preživjeti, rekao je Miljavac.

Mali distributeri najavljuju nova zatvaranja crpki i poduzeća.

- Mi smo u dobroj vjeri bili obustavili prekid rada benzinskih postaja sukladno s naznakama da će se razmotriti naša situacija. Nažalost, jedan dio kolega nije mogao otvoriti jer nemaju goriva niti imaju sredstva za to gorivo. U svakom slučaju, velik dio malih distributera odmah je prestao s radom, a u neko dogledno vrijeme mislim da ćemo svi morati zatvoriti, rekao je.

- Ne vidimo kako svi podnose teret recesije, pogotovo što se tiče cijene energenata na hrvatskom tržištu. U tom segmentu, teret recesije snose samo mali distributeri, uključujući male distributere koji su jako ranjivi. Ako se želi ravnomjerno rasporediti cijena goriva, onda bi bilo lijepo da svi koji su lani poslovali s dobitkom, odvoje po svakoj prodanoj litri 20, 30 lipa pa da to lijepo podijelimo na tržištu, rekao je Miljavac.

Upozorio je da će nestašica i zatvaranja biti neminovni.

- Po meni je jedino rješenje da se cijene liberaliziraju, da se pomogne onim građanima kojima je stvarno potrebno sa subvencijom za gorivo, da se firmama vrati kroz povrat trošarina njihov dio koji ih opterećuje u poslovanju...Najmanje koristi od ovoga imaju najsiromašniji. Očekujemo da će nove mjere ići u tom smjeru da tržište funkcionira kako treba, da imamo dovoljno robe, rekao je Miljavac.

Više pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!