Kriza teško pogađa građane: kako preživjeti mjesec?

12.07.2022.

16:48

Autor: Dajana Kruneš/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

U krizi se važe svaka kuna

U krizi se važe svaka kuna

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Cijene energije, hrane i usluga rastu brže nego ikad posljednjih desetljeća. Rast cijena pod udarom je geopolitičkih događanja, a kriza teško pogađa građane. Prema preliminarnim podacima Eurostata inflacija u zemljama eurozone u lipnju veća je nego što se očekivalo, pa se mnogi pitaju - kako preživjeti mjesec.


Prema posljednjim podacima Državnoga zavoda za statistiku prosječna neto plaća u Hrvatskoj iznosi 7547 kuna. Statistika kaže da je to državni prosjek pa je novinarka HRT-a Dajana Kruneš kroz njega sagledala može li taj iznos pokriti mjesečne troškove života.

- Prema određenim istraživanjima to bi bilo 80% mjesečnih potreba kućanstva što znači da bi u principu odgovarajuća plaća trebala biti oko 10.000 kuna, istaknuo je prof.dr.sc. Saša Drezgić, novoizabrani dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci.

Samo na tržnici i u trgovini troši se gotovo trećina kućnog proračuna. Tu je i trošak stanovanja, prijevoza, obrazovanja. Potrošnja se, naravno, razlikuje od kućanstva do kućanstva, ali kada se podmire sve obveze, od prosječne plaće ostane od 500 do 1000 kuna za preživjeti mjesec.

- Imamo za one osnovne potrebe, tako da ne možemo razmišljati ni o kakvom luksuzu, ljetovanja, zimovanja, ništa, samo ono što se mora, rekla je Kimeta iz Rijeke.

Mi smo zemlja sa srednjom razinom dohotka, međutim imamo veliki broj stanovništva koji je socijalno ugrožen, njih nešto manje od milijun. Za njih je ovaj rast cijena još veći i tu bi država trebala reagirati odnosno pomoći siromašnom sloju stanovništa.

prof.dr.sc. Saša Drezgić, novoizabrani dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci

Važe se stoga svaka kuna.

- Prilagodimo se, nekih stvari se odrekneš koje bi inače koristio, ali što se prije prilagodiš bit će lakše živjeti, smatra Milan iz Rijeke.

I još će oni koji zarađuju državni prosjek "izgurati" mjesec, no što je s onima koji zarađuju manje od toga?

Sve je skuplje hranu staviti na stol, a u Hrvatskoj za minimalac od 3750 kuna radi oko 50.000 radnika.

- Loše, jako loše, misli Desanka iz Rijeke.

A inflacija raste i, čini se, ne misli stati. Dio vokabulara sve češće je i riječ recesija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!