Mali distributeri traže hitnu pomoć Vlade: ostaju bez goriva, zatvaraju

06.07.2022.

18:24

Autor: P.F./Hina

Vladimir Franjić, vlasnik benzinske postaje u Nuštru

Vladimir Franjić, vlasnik benzinske postaje u Nuštru

Foto: Dnevnik / HRT

Sedamdesetak malih distributera goriva na rubu je propasti nakon novog Vladinog zamrzavanja cijena naftnih derivata. Čelnici njihove Udruge potvrdili su već masovna zatvaranja benzinskih pumpi. Vladinu Uredbu smatraju diskriminacijskom i neodrživom jer već osam mjeseci gomilaju gubitke zbog skuplje nabavne od prodajne cijene goriva. 

- Negdje oko 150 postaja je zatvoreno ili će biti zatvoreno danas ili sutra, naši članovi dok imaju zadnju kap goriva će ga prodati da ne propadnu sa zalihama, izjavio je Armando Miljavac, predsjednik Udruge malih distributera goriva.

Tako se ostvaruju  najave malih trgovaca o zatvaranju benzinskih postaja. Poseban to problem stvara stanovnicima u ruralnim krajevima. 

- Nalazim se na jedinoj postaji u Nuštru. Odavde najbliža benzinska postaja je u Vinkovcima ili u Vukovaru. Ova benzinska postaja je na vrlo dobroj poziciji Vukovar-Osijek, inače vrlo posjećenoj, dobro je radila punih sedam godina, no od danas se na njoj više ne toči dizel i plavi dizel. To je upravo problem mnogim vlasnicima obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava iz cijelog kraja sve do Vukovara. U vrijeme žetve bili su orijentirani na ovu benzinsku postaju. Morat će ići dalje, snalaziti se ili plaćati dostavu plavog dizela na svoje OPG-ove, izvijestio je u središnjem Dnevniku HTV-a novinar Igor Rotim.

- Ovo je iznenađenje za nas poljoprivrednike - da će ovo biti zatvoreno. To nam je bilo blizu, 4-5 km. Općina Nuštar kompletna se snabdijevala s plavim dizelom s ove naše pumpe, i ne samo Općina Nuštar tu je i Općina Trpinja. Velik je to udar. Tko će plaćati ove što nam dovoze plavi dizel,  mi moramo plaćati i cestarinu i put. Poskupljuje nam baš za 3,4 lipe, objasnio je Ivo Kelić, poljoprivrednik iz Cerića.

Vlasnik benzinske postaje u Nuštru Vladimir Franjić odgovorio je zašto na njegovoj benzinskoj postaji više nema točenja dizela i plavog dizela.

- Nema zato što trenutno na tržištu dobivamo male količine i one nisu dovoljne na tjednoj bazi. Dodatno cijena u nabavi u veleprodaji je trenutno ista kao i cijena u maloprodaji, s time da je u prošla dva tjedna u veleprodaji bila veća za 90 lipa ili kuna od maloprodajne. Potrošili smo stare količine. Sada ne možemo više ni dobiti dovoljne količine. Sada kada su veleprodajne cijene iste kao i maloprodajne obustavili su nam količine gorive i nemamo dovoljno. Ovo je ruralno područje i sada je žetva. Supera i premium dizela trenutačno ima i bit će ga dok ga ne prodamo ovo što imamo. Hoćemo li uzimati nove količine ne znam, blokada je trenutno, traje od desetog mjeseca, predugo, osam mjeseci, ne znam koliko ćemo izdržati. Na benzinskoj postaji radi 15 radnika, tu je praonica, kafić i trgovina. To će još raditi, dodatno ćemo smanjivati broj radnika, potrošiti kolektivni godišnji odmor, a poslije ćemo vidjeti. Ipak je glavni posao prodaja goriva. Ljudi prvenstveno dolaze zbog goriva, a onda usput koriste ostale usluge. Ako nema goriva ostale usluge neće imati smisla. objasnio je Franjić.

Udruga malih distributera goriva traži hitnu pomoć Vlade

Udruga malih distributera goriva, koja okuplja 60 članova - malih tvrtki s 90 benzinskih postaja, zatražila je hitnu pomoć Vlade i rješenje za održiv model njihovog poslovanja, koje je zbog nove uredbe, kako ističu, postalo neodrživo te rade s velikim gubicima.

Predstavnici te udruge, koja je osnovana prije 20-ak dana, na konferenciji za medije kazali su da mali distributeri ukupno u Hrvatskoj pokrivaju 23% tržišta distribucije goriva, što smatraju da nije nevažan postotak te da su u zadnja dva tjedna njihovi članovi zabilježili ukupne gubitke iznad 16 milijuna kuna, kao i da se do sada zatvorilo 90% od ukupno 150 benzinskih postaja malih distributera.

- Svi pričaju o tome da puno zarađujemo, no zadnjih osam mjeseci bespogovorno podnosimo teret krize porasta cijena goriva i do sada nismo ništa tražili nadajući se da će Vladi biti važno naših 60-ak tvrtki, zdravih i s otprilike 1.000 zaposlenika. Sada smo došli do toga da više ne možemo plaćati kredite, čije su rate od 50.000 do 100.000 kuna, a zarade nemamo, rekao je predstavnk Udruge i vlasnik pumpi iz Zadra i Zaboka Domagoj Puh.

Iznio je podatak da su i u 2021. već imali dubioze u poslovanju, jer su njihovi ukupni prihodi tada iznosili 2 milijarde kuna, a rashodi su im bili 1,9 milijardi kuna. U to nisu uračunate kreditne obveze, nakon kojih je tvrtkama ostajalo vrlo malo dobiti tj. ukupno svim članovima oko 20-30 milijuna kuna.

Puh je naveo i da nitko od njih iz hira ne zatvara tvrtke niti žele raditi pritisak na bilo koga, nego mole Vladu da i za njih nađe rješenje, jer u suprotnom će sa svojim obiteljima i radnicima, jer ne žele postati socijalni slučajevi, morati doći pred Vladu. Ukazao je i da im veliki distributeri već ne isporučuju dovoljne količine nafte i goriva, jer su i oni u krizi. Naveo je da su im sada isporučili od 50 do 60 posto potrebnih količina. Po njegovim riječima, od velikih distributera dobivaju podršku za sve što poduzimaju te očekuje da će se i oni uskoro obratiti javnosti o svojim problemima.

Zatvaraju se benzinske postaje

Zatvaraju se benzinske postaje

Foto: Dnevnik / HRT

Podsjetimo, Vlada je u ponedjeljak produžila zamrzavanje cijena osnovnih goriva na benzinskim postajama izvan autocesta za još 14 dana, a fiksirala je i veleprodajne cijene. To znači da će se litra osnovnog eurodizela na benzinskim postajama koje nisu na autocestama i u iduća dva tjedna prodaje po 13,08 kuna za litru, a osnovnog benzina eurosuper 95 - 13,50 kuna po litri. Plavi dizel prodat će se po najviše 9,45 kuna po litri. I dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana. Veleprodajne cijene se pak fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta.

Puh je ocijenio da uredbe koje Vlada donosi vezano uz ograničavanje cijena goriva nisu tržišne ni održive.

Udruga traži da im Vlada osmisli rješenje da im ostane barem 60 lipa po litri prodanog goriva, jer bi s time mogli kako-tako održati poslovanje, dok je sada, kako je Puh kazao, njihova marža u minusu za 69 lipa.

Petar Mijić, vlasnik tri benzinske pumpe iz Slavonskog Broda, kazao je da su upravo jučer zatvorili sve pumpe i poslali 10 zaposlenika na burzu rada, jer, kako je objasnio, rade s negativnom maržom, pa nisu ni mogli fiskalizirati račune, budući da kod fiskalizacije marže moraju biti pozitivne.

Odvjetnik Udruge Kristijan Galić kazao je da sve to što se malim distributerima događa u suprotnosti je s legislativom EU-a i ustavom RH, koji uz ostalo jamči pravo na rad i tržišno najtecanje, a neizvjesnost stvara i to što Vlada može 90 dana držati uredbu na snazi pa je onda opet donijeti, što produbljuje i ne riješava problem.

- Svime time se štite potrošači, ali ne i mali distributeri i tržište. Ako Vlada ne intervenira promptno, mali distributeri će poduzeti sve pravne korake radi zaštite, iako žele dijalog i nadaju se da će do njegova ubrzo doći, poručio je Galić, dodavši na upit novinara da se još ne razgovara o pokretanju bilo kakavih tužbi.

Predsjednik udruge Armando Miljavac prikazao je na grafikonu pad marži malih distrubutera od početka godine do 11. srpnja, napomenuvši da je marža negativna već duže vrijeme, budući da kupuju gorivo po višim cijenama od onih po kojima mogu prodati. Po njegovim riječima, kupuju litru osnovnog benzina za 13,45 kuna, a prodaju za 13,08 kuna. Stoga očekuje da će na jesen biti puno blokiranih malih distributera, kao i da dosta malih benzinskih postaja i dalje neće raditi.

Na upit novinara predstavnici Udruge su rekli da su imali korektne nedavne razgovore u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja i da se nadaju da će se i sada naći rješenje za njih, jer nisu ugroženi samo oni, već i opskrba gorivom u mnogim malim mjestima i selima, pa i na Jadranu, što može štetiti i turističkoj sezoni obzirom da veliki priljev turista u idućim danima.

Poručili su da su osam mjeseci teret poskupljenja goriva nosili na svojim leđima, da dalje tako više ne mogu, da su do sada bili strpljivi a da se država istodobno u svemu tome nije odrekla ničega, jer još uvijek ima iznad 5 kuna po litri od trošarina i PDV-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!