Neki distributeri zatvorili crpke, reagirao je premijer Plenković

05.07.2022.

20:03

Autor: HRT

Cijene naftnih derivata

Cijene naftnih derivata

Foto: Dnevnik / HTV

Zbog Vladine odluke da maloprodajne cijene naftnih derivata ostanu zamrznute još dva tjedna, neki su mali distributeri, tvrde, prisiljeni zatvoriti benzinske postaje. 

Vlasnik nekoliko crpki na istoku zemlje danas je prestao s radom, a desetak djelatnika poslao kući. Nada se da će to biti samo privremeno. 

 

- I kad bi kupili gorivo po 13,08 kn, dok bi ga sebi dovezli iz Rijeke i Kopra u Brod, to je čisti gubitak. Ja se iskreno nadam da je privremena mjera jer općenito s ovim cijenama goriva ovo ne može funkcionirati, kazao je Petar Mijić, vlasnik benzinskih crpki. 

Prva zatvaranja benzinskih postaja malih distributera komentirao je i premijer Andrej Plenković.

- Mi moramo gledati širu sliku i gledati interes velike većine naših građana, interes gospodarstva. Naše procjene temeljem podataka koje imamo od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja su takve da su svi oni koji se bave bilo proizvodnjom i distribucijom ili samo distribucijom naftnih derivata jako dobro poslovali u 2020. i 2021. godini. Ne vidim da je bilo tko to negirao. Ovo što sada radimo ide za ostvarivanje nekoliko ciljeva - prvo, da cijena bude prihvatljiva našim građanima i našim gospodarstvenicima. Mislim da smo to u ovim okolnostima, od tamo 10., 11. mjeseca prošle godine zaista uspjeli. Dva - da ne bude bilo kakve krize s opskrbom, da imamo naftne derivate, što je isto bitno, i treće - da ograničavanjem veleprodajnih cijena mali distributeri ne budu u nekom podređenom položaju, nego dapače, kazao je Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!