11:12 / 15.10.2020.

Autor: P.F./HRT

Ugostitelji traže pomoć, s ovakvim mjerama ne mogu opstati

Foto: Pixsell/HRT

Foto: Pixsell/HRT

Foto: - / PIXSELL

Ovakva situacija će otjerati goste u ilegalne partyje, rekao je predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak na izvanrednoj konferenciji za medije.
Ugostitelji poručuju da nisu niti žele biti protiv Stožera jer su oni struka, a njihove mjere su dobre za zdravlje građana. No, ističu, nemoguće je uz poštovanje svih mjera i sadašnje cijene poslovati u plusu, stoga traže da ih prime u Vladi.

➡️ Nove mjere za ugostitelje
➡️ Idući tjedan nove mjere za očuvanje radnih mjesta 
➡️ 
Ugostiteljski objekti od srijede mogu raditi od 6 do 24 sata 

- Ako ostanemo pri ovim mjerama morat ćemo dignuti cijene, doći će do otkaza, radit ćemo s minimalnim brojem osoblja. Zdravlje gostiju nam je na prvom mjestu, ali ovakva situacija će otjerati goste u ilegalne partyje, rekao je predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak na izvanrednoj konferenciji za medije.

- Bez dijaloga i uobličavanja mjera ne može se doći do onoga što je najbitnije zdravlje gostiju, a o ekonomskoj stranu mora brinuti Vlada, rekao je.

Država nas kao regulator treba nadoknaditi gubitke. Osoblje poštuje mjere, nije nam to strano, ali s ovakvim mjerama ne možemo opstati, dodao je Medak.Pridržavajući  se ovakvih mjera bit ćemo na razini 30-40% prijašnjeg prometa, a realno negdje na 25-30%. Bilježimo pad 70% prometa ovaj tjedan, naveo je podatke.

Rekao je da je ugostiteljstvo kao luk, ima puno slojeva i treba ih sve sagledati.

Ugostitelji su rekli da su sadašnje mjere šokantne. Kažu kako ne mogu odgovarati za gosta koji ne nosi masku i plaćati zbog nečijeg ponašanja kaznu od 20.000 do 70.000 kuna koja je propisana.

Netko sjedne kod konkurencije bez maske, ovaj dobije kaznu i uništi konkurenciju s jednom kaznom, objasnio je Medak što se može dogoditi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!