Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) okupio je u ponedjeljak u Makarskoj nekoliko stotina ugostitelja i turističkih djelatnika iz cijele Hrvatske, koji poručuju da su zadnji u lancu formiranja cijena, pa razloge za poskupljenja treba tražiti drugdje.
- Cijelu godinu u javnosti smo obilježeni kao oni koji neopravdano podižu cijene, ali ugostitelji i turistički djelatnici zadnji su lancu formiranja cijena. U prilog tomu govore podaci prema kojima je u snažnom rastu hrvatskog obrtništva, s gotovo 12 tisuća otvorenih novih obrta, samo 82 ugostiteljskih, rekao je predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dalibor Kratohvil.
Dodao je da ugostiteljstvo nije ekstra profitabilan posao te da je u današnjim okolnostima vrlo riskantno.
Ustvrdio je kako sve analize pokazuju da marža ugostiteljima pada, zbog čega ne mogu ulagati u rast.
Vjeruje kako 2026. neće biti poskupljenja.
Kratohvil je poručio da se svi zalažu za održiv turizam u Hrvatskoj, no da bi to ostvarili poslovanje svima mora biti održivo.
Ravnatelj Uprave za razvoj poduzetništva, investicije i konkurentnost turističkoga gospodarstva u Ministarstvu turizma i sporta Robert Pende izjavio je da je omjer cijene i kvalitete ključan, a ne isključivo cijena.
- Bude li se o tome bude vodilo računa, nećemo imati problema jer su gosti spremni platiti kvalitetu neovisno o tome koliko košta, rekao je.
Govoreći o novom Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK- a Hrvoje Margan istaknuo je kako ugostitelji žele da im taj zakon donese rasterećenje, bez novih ograničenja.
Zatražio je da pravilnici o minimalnim tehničkim uvjetima budu transparentniji i jednostavniji.
Dodao je da je preduvjet poslovanja i cjelogodišnja povezanost, posebno kroz aviolinije.
- Naša je najveća želja da imamo dugoročnu poreznu politiku. Apeliram na Državni inspektorat za stroži nadzor nelojalne konkurencije. To su udruge i domaćinstva koje rade u sivoj i crnoj zoni, pa pozivam Državni inspektorat da nas zaštiti, poručio je Margan.
Neke od tema Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a su konkurentnost hrvatskog turističkog sektora s naglaskom na ugostiteljstvo i cijene, a razgovarat će i o zakonodavstvu, s naglaskom na novi Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti, svakodnevno poslovanje i inspekcijske kontrole.