11:24 / 14.10.2019.

Autor: HRT

Uhvatiti korak s brzom digitalnom transformacijom

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatska treba uhvatiti korak s brzom digitalnom transformacijom, istaknuto je na konferenciji "Hrvatska kakvu trebamo - digitalno društvo".
Hrvatska treba uhvatiti korak s brzom digitalnom transformacijom, istaknuto je na konferenciji "Hrvatska kakvu trebamo - digitalno društvo" u organizaciji Večernjeg lista. 

Ministar uprave Ivan Malenica rekao je da je današnja javna uprava nastala negdje u 17. i 18. stoljeću, a takva uglavnom ostala sve do danas, kad se susreće s velikim izazovom digitalizacije. Napomenuo je kako je Vlada osim digitalizacije javne uprave, kao jedan od prioriteta postavila i digitalizaciju cijelog društva. Dva su smjera digitalizacije javne uprave: građani i tijela javne uprave. Cilj je da građani osjete da im se omogućila brza i efikasna javna uprava kako bi na brz i jeftin način mogu koristiti usluge, kazao je.

Informiranje građana i razvoj sustava e-Građani

- Digitalizacija je zaista preduvjet za napredak društva. Ona predstavlja pokretač gospodarskog rasta Hrvatske. Postoje određena istraživanja koja govore da će digitalizacija do 2025. godine doprinijeti ukupnim iznosom od 8,5 milijardi eura, rekao je ministar uprave. Dodao je kako se zadnjih mjeseci primjećuje da postoji određeni stupanj neinformiranosti građana, koji također i zaziru od nepoznatog, te je rekao da će i dalje aktivno raditi na informiranju građana i razvoju sustava e-Građani.

Horvat predstavio aplikaciju e-Poslovanje

Ministar gospodarstva Darko Horvat rekao je da je najvažnije shvatiti da se moramo puno brže mijenjati. Predstavio je aplikaciju e-Poslovanje kojom će se pojeftiniti i ubrzati proces poslovanja. Proces pokretanja poslovanja u Hrvatskoj traje 38 dana i ima sedam administrativnih koraka. Mi taj proces ovom aplikacijom smanjujemo na tri dana, u jednom koraku, iz fotelje u dnevnom boravku, rekao je Horvat.

Hrvatska ima predispozicije ali nailazi na izazove

- Digitalna tranzicija upravo se događa i nije stvar budućnosti. Ursula von der Leyen već je istaknula da će digitalizacija biti jedan od ključnih čimbenika, rekao je Ivan Lukač iz Glavne uprave za promet Europske komisije. Dodao je kako Hrvatska ima izvrsne predispozicije postati inovator novih tehnologija, no nailazi na izazove pri digitalizaciji kao što su adekvatno financiranje osnovne digitalne infrastrukture, širokopojasni internet i 5G mreža te adekvatna stopa iskoristivosti EU fondova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!