Ukrajina uvodi izvozne dozvole za glavne poljoprivredne proizvode

22:42 / 06.03.2022.

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Franz W. / Pixabay, arhiva

Ukrajinska vlada u nedjelju je odlučila uvesti izvozne dozvole za glavne poljoprivredne proizvode pšenicu, kukuruz i suncokretovo ulje, prenosi novinska agencije Interfax Ukrajina. Agencija navodi da u dokumentu stoji da će trgovcima također trebati dozvole za izvoz peradi i jaja.

Ukrajina je jedna od glavnih svjetskih proizvođača i izvoznika žitarica i biljnih ulja. Najveći svjetski izvoznik suncokretova ulja također je kazao da će u periodu od srpnja 2021. do lipnja 2022. ostvariti izvoz od 60 milijuna tona žitarica, što uključuje 33 milijuna tona kukuruza i 23 milijuna tona pšenice.

Ranije u nedjelju Ukrajina je obustavila izvoz nekoliko različitih poljoprivrednih proizvoda zbog ruske invazije - raži, zobi, prosa, heljde, soli, šećera, mesa i stoke.

Državne željeznice Ukrajine kazale su da su spremne hitno organizirati izvoz poljoprivrednih dobara nakon što su zbog invazije zatvorene ukrajinske luke na Crnom moru. Tvde da žito mogu dostaviti do granica s Rumunjskom, Mađarskom, Slovačkom i Poljskom, odakle se dalje mogu prevoziti do luka i logističkih čvorišta zemalja Europe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!