Ulazak u Schengen donijet će prednosti prijevoznicima i turistima

11.12.2022.

11:18

Autor: Studio 4/B.A./HRT

Dario Soldo i Ivana Maltar u Studiju 4

Dario Soldo i Ivana Maltar u Studiju 4

Foto: Studio 4 / HRT

Hrvatska je primljena u Schengen. 1. siječnja 2023. ukidaju se sve granične kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prijelazima, a od 26. ožujka u zračnim lukama. Što to znači za gospodarstvenike i putnike, domaće i strane?

Dario Soldo, direktor Sektora za promet Hrvatske gospodarske komore, istaknuo je u HTV-ovoj emisiji Studio 4 da su konkretne prednosti u lakšem prelasku granica, prvenstveno putnika, ali posredno i robe.


- Najveće benefite osjetit će sektor turizma i, naravno, sektor prometa, odnosno cestovnog prijevoza, rekao je Soldo.


Istaknuo je da naši prijevoznici godišnje ostvare oko 1,1 milijun prelazaka granice sa Slovenijom i Mađarskom te da prosječno čekaju dva do tri sata, a svako čekanje generira što troškove, što izgubljenu dobit od prosječno stotinjak eura - što znači, dodao je, da će ulazak u Schengen u tom pogledu donijeti uštedu veću od 100 do 110 milijuna eura na godišnjoj razini.


Ivana Maltar, direktorica Udruge hrvatskih putničkih agencija, istaknula je kako je Hrvatskoj kao turističkoj zemlji cilj osigurati nesmetani dolazak stranih turista.


- Na sam odabir destinacije za odmor sigurno utječe i samo vrijeme provedeno na putu, rekla je Maltar.


- Veselimo se, u turističkom smislu, ulasku Hrvatske u Schengen jer će ukidanje granične kontrole sigurno imati utjecaj na veći dolazak turista, posebice iz naših najbitnijih emitivnih tržišta kao što su Njemačka, Slovenija, Austrija, Italija, za koje je hrvatska autodestinacija, dodala je.


Maltar je rekla i da ne bi smjelo biti većih izmjena u proceduri prelaska granice za građane trećih zemalja jer je Hrvatska i do sada kao zemlja EU-a provodila šengenska pravila.


Soldo je rekao da neće biti promjene na novim vanjskim granicama ni za prijevoznike koji ulaze u EU.


- Ne vidim nikakvog razloga za strahovanje da će se te procedure povećati. Procedure će ostati iste, gužve će, nažalost, ostati iste, ali mi tu ne možemo ništa pomoći, rekao je Soldo.

Cijeli razgovor možete pogledati ovdje:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!