Uljanik treći put ide na bubanj, za četvrtinu cijene

18.09.2023.

14:42

Autor: Jasminka Kalčić/M.B./HRT

Uljanik brodogradnja 1856 treći put ide na javnu dražbu, odlučeno je danas na Trgovačkome sudu u Pazinu. Nakon što nije uspjela prodaja izravnom pogodbom, pa ni putem međunarodnog natječaja, država se kao većinski vjerovnik, ali i vlasnik Uljanik Brodogradnje 1856 ovoga proljeća odlučila za prodaju putem javnog nadmetanja. No, ni tako ne uspjeva naći novog vlasnika za ostatke nekadašnjega brodograđevnoga diva. A prodaje se sada za samo četvrtinu početne cijene.

Uljanik Brodogradnja 1856 pokušat će se prodati na trećoj javnoj dražbi i to za samo 9 milijuna i 700 tisuća eura. Dosadašnje se javne dražbe nisu ni održale, jer se nitko nije na njih javio.

Loris Rak, stečajni upravitelj na pitanje do koliko se cijena može zakonski snižavati odgovorio je da se teoretski ona može smanjiti do 1 eura.

Uljanik Brodogradnja 1856 niknula je prije četiri  godine na temeljima propalog brodogradilišta Uljanik. I gotovo odmah upala u probleme. Jer, vlasnik im je tvrtka u stečaju, većinski vjerovnik država. A ona kao da ne zna što želi, već gotovo godinu dana snižavanjem cijene nudi tonuću tvrtku tržištu.

- Neka se odluče, neka ne prebacuju na Upravu, stečajnog, znamo tko je većinski vjerovanik, znamo tko daje upute, tako da bio bi red da na kraju i kažu što žele, rekao je Samir Hadžić, direktor Uljanik Brodogradilišta.

Gotovo dvije tisuće bivših radnika Uljanika čeka svoje godinama zaostale plaće. Snižavanjem cijene prodaje tvrtke jasno je da ih neće dobiti. Sindikalisti su ljuti na mogućnost prenamjene prostora unutar Uljanika.

- Tko će to platiti? Hoće li to platiti Grad, Županija, država? Pa to je nemoguće, to, ako netko želi prenamijeniti, to mora biti neki bogataš koji će morati veliku lovu izdvojiti za tako nešto, rekao je predstavnik radnika i sindikalist Boris Cerovac.

A bogataša zasad na vidiku nema. Država tržištu uporno nudi sve jeftiniji većinski paket Uljanik Brodogradnje 1856. 

- Nastavlja se istim tempom i modusom kao i prije, s time da smo početnu cijenu predložili 9600 tisuća i nešto, ne znam preciznu, dakle 35 posto od utvrđene vrijednosti poslovnih udjela, rekla je zamjenica županijskog državnog odvjetnika, predstavnica RH, Nevenka Kovčalija.

Češki je investitor na proljeće putem izravne pogodbe želio kupiti Uljanik Brodogradilište 1856, država mu nije dala. Hoće li iskazati interes na novoj javnoj dražbi za sada gotovo četiri puta jeftiniji Uljanik, vidjet ćemo. No, nejasno je potpuno što država ima od takve prodaje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!