08:25 / 01.11.2018.

Autor: I.B./M.M./B.S.LJ./HRT/Hina

Uljanik dobio novu Upravu

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Račun brodogradilišta ponovno je blokiran, a plaća za rujan kasni više od dva tjedna.
Novoizabrani Nadzorni odbor Uljanika nakon dva dana razgovora s potencijalnim kandidatima izabrao je novu upravu. Još uvijek ne znamo tko su novi članovi jer Nadzorni odbor danas nije želio izlaziti u javnost s imenima. Učinit će to, kažu nam, sutra - kada će biti javno predstavljena službeno nova Uprava Uljanika i kada će s njima i službeno biti potpisani ugovori. U medijima se nagađa da su to direktor Uljanikovih financija i računovodstva Emil Bulić, direktor Odjela prodaje Bojan Blagonić te direktor Strojogradnje Milko Mihovilović.

Koliko će svaki građanin platiti za Uljanik?Samir Hadžić, predsjednik Nadzornog odbora Uljanika rekao je za HRT da je riječ o uljanikovcima, "vrlo sposobnim ljudima iz Uljanika". "Potreban nam je kontinuitet, potrebni su nam ljudi koji u ovom trenutku mogu nastaviti rad i koji su upoznati s dosadašnjim stanjem", rekao je. Kaže da imaju na raspolaganju širok spektar ljudi, ali zbog vremena, situacije, plaće - odabrali su ljude unutar Uljanika. Neslužbeno se doznaje kako je riječ stručnjacima s područja financija koji su do sada bili na čelnim pozicijama Uljanikovih društava.

Razgovaralo se s devet osoba - i to puna dva dana, duže nego što se planiralo, zbog toga što se kandidati nisu isprva bili spremni uhvatiti u koštac s onime što znaju da ih čeka. A čeka ih blokiran račun i odlazak radnika. Oni koji su ostali ljuti su jer još uvijek čekaju rujansku plaću. Bilo kako bilo, sutra ćemo znati koje su to tri osobe spremne upravljati Uljanikom u narednom vrlo izazovnom razdoblju.

"Vjerujem da je to drugi korak u procesu ozdravljenja Uljanika. Prvi je učinjen formiranjem novog Nadzornog odbora", kazao je predsjednik Štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac nakon izbora nove uprave.

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske u Uljaniku Đino Šverko pozdravio je izbor nove Uprave, istaknuvši kako je iznimno važno da Uljanik bude "posložen na svim razinama". Najavio je da će se sutra ujutro sastati Štrajkaški odbor koji će, prema svemu sudeći, raspravljati o novim koracima s obzirom na to da je "zbog neisplate rujanskih plaća u Uljanik grupi štrajk ušao u drugi tjedan, dok je račun grupe ponovno blokiran".

Podsjetimo, nakon odlaska predsjednika Uprave Giannija Rossande, ostavku je podnio i član tog tijela Denis Rabar

Poruku koju možemo izvući, a potvrdili su je ministar financija, ali i politički gospodarski akteri hrvatske države, jest da će sve u Uljaniku platiti porezni obveznici. O tome je za "Studio 4" jutros govorio Davor Huić, predsjednik Udruge poreznih obveznika "Lipa".
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!