Uragan Ian i pad zaliha u SAD-u podigli cijene nafte

28.09.2022.

18:32

Autor: Hina/E.P.C.

Cijene nafte blizu 89 USD

Cijene nafte blizu 89 USD

Foto: - / Shutterstock

Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 89 dolara, budući da su smanjena proizvodnja u Meksičkom zaljevu zbog uragana Iana i pad zaliha u SAD-u zasjenili jačanje dolara koje koči potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela poslijepodne bila viša za 2,33 dolara nego na zatvaranju u utorak i iznosila je 88,60 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 2,60 dolara višoj cijeni, od 81,10 dolara.


Trgovci su se danas fokusirali na približavanje uragana Iana i na zaustavljanje proizvodnje oko 190.000 barela nafte dnevno u Meksičkom zaljevu ili 11% ukupne proizvodnje u toj regiji, prema američkom regulatoru za sigurnost i zaštitu okoliša.


Potporu rastu cijena dao je i pad zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za skromnih 215 000 barela, prema vladinom izvješću. 


Smanjile su se i zalihe benzina, i to za 2,4 milijuna barela.


Izvješće pokazuje i veći obujam isporuka derivata, signalizirajući tako oporavak potražnje. Aktivnosti prerade blago su smanjene, ali stopa njihove iskorištenosti od 90,6 posto još je uvijek na najvišoj razini za ovo doba godine od 2014. zahvaljujući snažnoj domaćoj i inozemnoj potražnji.


Pad zaliha i smanjena proizvodnja u Meksičkom zaljevu potisnuli su u drugi plan jaki dolar, koji je u srijedu dosegnuo novu najvišu razinu u posljednjih 20 godina u odnosu na košaricu valuta zbog straha da bi podignute kamatne stope u brojnim velikim gospodarstvima mogle izazvati recesiju.


Jaki dolar koči potražnju za naftom budući da smanjuje kupovnu moć kupaca s drugim valutama.


Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas nije objavila koliko je u utorak stajao barel košarice nafte njezinih članica. U ponedjeljak je pojeftinio 3,17 dolara, na 89,50 dolara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!