Ian udario obale Floride snagom uragana 4. kategorije

28.09.2022.

Zadnja izmjena 22:36

Autor: Dnevnik/IMS/M.M./M.Š./Hina/HRT

Uragan Ian pogodio Floridu

Uragan Ian pogodio Floridu

Foto: Steve Nesius / REUTERS

Uragan Ian katastrofalnom silom sručio se na floridsku obalu Meksičkog zaljeva, pogodivši tu sveznu državu razornim vjetrovima, olujnom kišom i opasnim oceanskim valovima koji su ga učinili jednom od najsnažnijih zabilježenih oluja koje su pogodile SAD. Prethodno je uragan opustošio Kubu. Ima poginulih, a bez struje ostao je cijeli otok, 11 milijuna ljudi. 

Ian je pogodio otok Cayo Costa kao uragan četvrte kategorije s vjetrovima koji su puhali 241 km/h, izvijestio je Nacionalni centar za uragane (NHC).

Po brzini vjetra tek je nešto slabiji od pete kategorije prema Saffir-Simpsonovoj ljestvici, iako se očekivalo da će oslabiti kad dosegne obalu.

U zoni udara su kilometri pješčanih plaža, nizovi hotelskih odmarališta i brojni parkovima s mobilnim kućama, omiljeni umirovljenicima i turistima.

Dok je Ian snažnim vjetrovima i obilnim kišama udarao obalu Floride u posljednjima satima prije nego što će se sručiti na kopno, vlasti su obavijestile stanovnike da je za one koji se još nisu evakuirali sada prekasno da to učine.

Vremenska prognoza predviđa da će uragan uzrokovati valove visine do 3,7 metra, intenzivnu grmljavinu i moguća tornada.

- Ovo je oluja o kojoj ćemo razgovarati još puno godina, povijesni događaj, rekao je Ken Graham, direktor Nacionalne meteorološke službe.

Više od 524.000 domova i tvrtki ostalo je bez struje na Floridi u srijedu poslijepodne, prema podacima lokalnih komunalnih službi. Ian je dosad pogodio više od 830.000 potrošača, no elektroprivrede su neke rane nestanke struje već riješile.

Ranije ovaj tjedan, vlasti su naredile evakuaciju više od 2,5 milijuna ljudi.

video thumb

NHC je ranije izdao upozorenja o olujnim valovima za veći dio obale zapadne Floride.

- Sada je vrijeme za evakuaciju. Krenite na put , rekao je Kevin Guthrie, šef za upravljanje krizama na Floridi, u utorak navečer na brifingu za novinare.

Guverner Floride Ron DeSantis upozorio je u utorak navečer da će evakuacija biti otežana onima koji su dugo čekali jer će sve snažniji vjetrovi uskoro prisiliti vlasti da zatvore mostove na autocestama.

- Morate doći do viših položaja, morate doći do sigurnih struktura, rekao je DeSantis i dodao da će milijuni ostati bez struje kad stigne oluja.

Ako Ian pogodi područje Tampa Bayja, to će biti prvi uragan koji će proći kopnom nakon oluje Tarpon Springs 1921. 

Gotovo 60 škola na Floridi otkazalo je nastavu zbog uragana, rekao je guverner DeSantis. Dodao je da je više od 175 evakuacijskih centara otvoreno diljem države, a brojne škole prenamijenjene su u skloništa.

Komercijalni zračni prijevoznici izvijestili su o više od 2000 otkazanih letova u SAD-u zbog oluje, a međunarodne zračne luke St. Petersburg-Clearwater i Tampa zatvorene su u utorak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!