Biokovo-Imotska jezera na korak do UNESCO-ova popisa

07.09.2023.

20:01

Autor: Ivica Đuzel/S.M./Dnevnik/HRT

Nakon pet godina pregovaranja, Geopark Biokovo-Imotska jezera kandidat je za UNESCO-ov popis svjetskih geoparkova. Odluka je donesena jednoglasno u Marakešu u Maroku. I bez te, zasigurno sjajne vijesti, Imotski se i ove godine nastavio strelovito uspinjati na turističkoj karti Hrvatske, a rezultati su u prvih osam mjeseci 10-ak posto bolji nego lani.

Vidilicu Modrog jezera je ugledni Guardian uvrstio među 20 europskih bisera koje treba posjetiti ove godine. I bile su ondje tisuće turista, najviše Nijemaca, Poljaka i naravno – Engleza.

Kada je vrijeme nešto lošije onda je i više turista, objasnio je turistički informator Branko Malić i dodaje da oni uglavnom stižu tada „s mora jer ne mogu na kupanje”.

Galerija
Imotski turizam , Foto: HRT/HTV
Imotski turizam, Foto: HRT/HTV

Uz Modro jezero otvoren je prvi baštinski hotel s 4 zvjezdice. Nalazi se na mjestu gdje je bilo prenoćište prije više od stoljeća. Svaka soba priča dio imotske povijesti.

- Imamo tragove života 4.000 godina unatrag. Bavimo se stećcima, gradinama, gomilama. Osim toga imamo i prirodu u okruženju pa smo se i mi okružili prirodnim materijalima – drvo, kamen, tepisi od ekoloških materijala, a i kartica za ulazna vrata nam je od drveta, rekao je hotelijer Davor Pojatina.

Novi hotel i sada već 560 vila i kuća za odmor u Imotskoj krajini poboljšali su turističke brojeve za 10-ak posto. Više od trećine gostiju čine Nijemci i Poljaci, a stigli su i Englezi te iznenađenje sezone - Slovenci. U Imotskom nema neprijavljenih, barem tako kažu u Turističkoj zajednici.

- Ove godine je sve išlo jer je lani Turistička zajednica napravila jednu pozitivnu kampanju da bi sve išlo u najboljem redu. Svi su bili uredno prijavljeni, napomenuo je Stipe Čelan iz Turističke zajednice Imota.

Imotski

Imotski

Foto: HRT / HTV

Jesen će biti u znaku gastronomije i tradicionalnih vinskih večeri. Sve što proizvedu, mali vinari prodaju na Makarskoj rivijeri i u Splitu, a jedan dio ostane i za Imotski.

- To nisu velike vinarije i one se mogu posvetiti kvaliteti. Imamo sreće da su 90% proizvodnje autohtone sorte koje su sada u vinskom svijetu „in”, izjavio je vinar Stipe Đuzel.

Napokon se ulaže novac u infrastrukturu da bi grad bio bolje prometno povezan s tunelom kroz Biokovo. Davno planirana nova brza cesta od granice s BiH prema čvoru Zagvozd i dalje je samo prazno obećanje. No Vlada bi trebala uskočiti s novcem za uređenje posjetiteljskog centra u zapuštenoj zgradi bivše duhanske stanice gdje će biti smještene prostorije budućeg UNESCO-ova Geoparka Biokovo-Imotska jezera.

Imotski turizam

Imotski turizam

Foto: HRT / HTV

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!