Fotografije iz Andrijaševaca uznemirile cijelu Hrvatsku

17.09.2023.

Zadnja izmjena 19:51

Autor: Zrinka Perić/Željka Živković/P.F./M.M./Vijesti/Dnevnik/HRT

Snimke i fotografije usmrćenih svinja kako leže tik uz cestu u Andrijaševcima uznemirile su cijelu Hrvatsku. Njihov vlasnik tvrdi da eutanazija i dezinfekcija nisu provedene u skladu s protokolima, no iz Ministarstva poljoprivrede tvrde kako je sve odrađeno u skladu s propisanim mjerama. Od početka bolesti u Vukovarsko-srijemskoj županiji do sada je 18.250 svinja uginulo ili eutanazirano, dok je zahvaćeno 780 gospodarstava.

Na gospodarstvu Antuna Golubića, predsjednika Odbora za svinjogojstvo HPK, bilo je 97 svinja. Kod četiri je potvrđen virus afričke svinjske kuge, a zbog toga je ostatak morao biti usmrćen.

- Svinje su u vrijednosti oko 22 tisuće eura, ali moram napomenuti da sam imao rasplodni materijal i bio proizvođač rasplodnog materijala. Ja sam ove jeseni, do Božića, trebao prodati svinje u vrijednosti između 18-20 tisuća eura. Znači, trebam dobiti odštetu za toliku vrijednost za koju sam trebao prodati svinje i da mi opet ostane čopor svinja, da mi ostanu moje krmače i da mi ostane budući rasplodni materijal, tovljenice i sve, rekao je Antun Golubić.

Na pitanje hoće li se prestati baviti svinjogojstvom odgovorio je da ih čeka dug period mirovanja, ali da se iskreno nada i želi nastaviti baviti se tim poslom.

- Od rođenja sam uz tu stoku pa do dana današnjeg, stočar sam i naravno da se želim ponovno baviti tim poslom, rekao je.

Iza Marka Majera iz Andrijaševaca neprospavana je noć. Ogorčen je što su njegove svinje jučer nakon eutanazije satima ležale ispred kuće. Pita se je li se moglo postupiti drukčije.

- Postoje neka druga prijevozna sredstva ako naše dvorište nije moglo biti da kamion može ući unutra. Zašto nije poslan neki bager, manji kamiončić. Mi smo 3-4 svinje ubili i onda smo ih izvukli van, vukli smo ih po cijelom dvorištu, kaže.

Svinje su usmrćene, zatim su dezinficirane, poručili su iz Ministarstva poljoprivrede. A do dolaska kamiona sve je, kažu, nadzirao veterinarski inspektor.

- S obzirom da kamion nije mogao pristupiti dvorištu sve je obavljeno po pravilima struke. Isto tako bih dodio u kontektsu dezinfekcije da se u svim dvorištima gdje se obavljhala eutanazija obavlja 42 dana nakon obavljene prve dezinfekcije obavlja dodazna završna dezinfekcija, rekao je Mladen Pavić, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede.

Eutanazija u dvorištima, istaknula je ministrica poljoprivrede na Facebooku, težak je teret za vlasnike ali i veterinare. No Hrvatska je jedina država koja pokušava nadoknaditi štetu od svinjske kuge svim posjednicima.

"Sustav treba u cijelosti koristiti i odmah, a ne pokušavati odgoditi neminovno. To podrazumijeva i preventivne eutanazije na određenim kategorijama gospodarstava, 100-postotne eutanazije gospodarstava koje drže svinje neregistrirano i korištenje i drugih omogućenih metoda od strane države koje su i humanije. To govori odgovorna politika koja ne traži popularnost gradeći neistine, prodajući maglu i hraneći se tuđom mukom", napisala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković na Facebooku.

Ipak - loša je vijest da se virus i dalje širi.

- Najnovija spoznaja da virus može preživjeti šest godina duboko smrznut. To je jedan veliki problem kod smrzavanja mesa . Virus preživi 600 dana na šunkama, dakle virus je izuzetno otporan niske temperature mu odgovaraju, istaknuo je Pavić.

I zato opreza nikad dosta.

Zbog širenja afričke svinjske kuge - u mimohodu 58. Vinkovačkih jeseni nisu sudjelovali konji. No, zato je kao reakcija na postupak u Andrijaševcima, u organizaciji jednog nezavisnog gradskog vijećnika, postavljen transparent "Eutanazirajte HDZ". Transparent je odmah uklonila policija.

Pavlik: Jako loša organizacija


S jednim od uzgajivača razgovarala je novinarka Zrinka Perić.

- Nalazim se na imanju svinjogojca Duška Pavlika iz Andrijaševaca, kojemu je u ponedjeljak eutanazirano 18 svinja, rekla je na početku razgovora.

Pavlik je opisao koji su bili prvi simptomi afričke svinjske kuge kod njegovih životinja.

- Prvi simptomi su bili da su svinjama počele curiti suze, počele crveniti uši, potrbušina je počela crveniti. Neke su prvo izgubile apetit, nisu htjele jesti. Zadnje noge su im počele plaviti i to je bilo to od simptoma. Druge svinje su jele, ali su imale ove simptome.

Zarazu je svinjogojac prijavio veterinarima.

- Kad sam ih zvao, jedna svinja je bila uginula i tu je ležala tri-četiri dana, nisu dolazili. Sve se usmrdilo. Kad su došli eutanazirati svinje nisam ni bio kod kuće, oni su samo došli unutra u dvorište. Kad sam došao, pitao sam što je ovo, tko ih je spustio unutra. Oni su samo ušli i rekli: "Mi smo došli svinje eutanazirati." Došla su tri čovjeka, dva veterinara i jedan inspektor. Civilne zaštite nije bilo, ispričao je Pavlik.

- Morao sam ići po selu tražiti da mi netko dođe to povaditi. Ja sam sam svoje svinje eutanazirao jer to su bile ogromne krmače, naveo je.

Pavlik je komentirao video i fotografije koje su jučer obišle cijelu Hrvatsku - ispred kuće Marka Majera naslagane svinje, tik uz prometnicu prema Vinkovcima.

- Prvo, to je sramotno, drugo žalosno. Svi mi živimo od toga, patimo se ipak. Živimo na selu, Slavonija je, dio smo toga. Ovo što je bilo kod Marka, osobno ga znam i dobri smo si. Ako se to tako širi, ta zaraza, kako su to mogli ostaviti? Djeca idu u školu, ljudi prolaze, idu u trgovinu, širi se. To je stajalo tamo 4-5 sati vani. Tko je zaštitio taj kamion, bez odijela. Mislim da je to jako loša organizacija. Civilna zaštita Rokovaca i Andrijaševaca nije ništa poduzela, nije došla čovjeku pomoći, on je sam svoje svinje izvukao van jer kamion nije mogao ući unutra, rekao je Pavlik.

Na svojem Facebook profilu reagirala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Među ostalim, napisala je:

- Ne postoji veterinar u Hrvatskoj niti u svijetu koji smatra da, ukoliko je jedna svinja na gospodarstvu bolesna, ostale mogu ostati zdrave. Ne samo to, prema mojem iskustvu, teško je pronaći veterinara koji misli da, kad se pojavi virus afričke svinjske kuge, može ostati zdravo bilo koje gospodarstvo u otvorenom uzgoju ili koje ne poštuje sve biosigurnosne mjere u cijelom selu. Ne zove se bezveze kuga... neki političari koji ih uvjeravaju da im ubijaju zdrave svinje bez razloga, da postoji cjepivo, ali im ga ne daju, da se želi uništiti Slavonija i slično su upitne profesionalne i ljudske odgovornosti, napisala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!