13:48 / 15.12.2020.

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik/IMS/HRT

Velika potražnja za Covid kreditima

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Poduzetnici upozoravaju - to je malo novca, potrebe poduzetnika znatno su veće.
Hrvatska agencija za malo gospodarstvo Hamag Bicro ovog tjedna počela je s podjelom druge tranše Covid kredita za likvidnost, namjenjenih poduzetnicima koji su zatvoreni odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite od kraja studenoga ili kojima je pad prihoda veći od 60% u odnosu na prošlu godinu.

➡️ Ponovno dostupan COVID-19 zajam za obrtna sredstva

Od 1,3 milijarde kuna, u samo pet dana dodjeljeno je gotovo 200 milijuna kuna kredita, pa se očekuje da će baš kao i na proljeće, Covid zajmovi brzo biti razgrabljeni. Iznos zajma koji se u ovoj tranši može tražiti je niži - do 380 tisuća kuna uz kamatnu stopu od 0,25%. Program je financiran iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj.

Marko Mikulić organizira jednodnevne izlete i ture po europskim destinacijama. No njegovi autobusi ove godine ne voze. Prihodi su mu pali 98% u odnosu na lani.  Bez pomoći neće opstati do iduće sezone, kaže. On je prvi kojemu je odobren kredit u ovoj tranši.

Očekuje se da će Covid kredite uspjeti dobiti 3.500 poduzetnika, što je njih oko 800 više nego u prvoj tranši na proljeće.

- Obzirom da je maksimalni pojedninačni iznos zajma ograničen na 380 tisuća kuna očekujemo i veći broj zaprimljenih zahtjeva, naravno i veći broj onih poduzetnika kojemu će taj zajam biti i odobren, kaže predsjednik Uprave Hamag Bicroa Vjeran Vrbanec.

Potrebe poduzetnika znatno su veće

No, poduzetnici upozoravaju - to je malo novca, potrebe poduzetnika znatno su veće. Zato su krediti proljetos "planuli" u samo nekoliko tjedana. Hrvatsko gospodarstvo godišnje ostvaruje oko 800 milijardi kuna prihoda i 1,3 milijardi kuna kredita je na taj volumen je prilično malo, smatra Dražen Oreščanin iz Udruge Glas poduzetnika.

I dvije i pol milijarde kuna povoljnih kredita teško gospodarstvu mogu osigurati da dočeka proljeće, kaže Iva Tomić, glavna ekonomistica u Hrvatskoj udruzi poslodavaca. Navodi primjer Austrije koja je u fond za pomoć upumpala 15 milijardi eura. Jer, ističu poduzetnici, bez povoljnih zajmova teško će brojna poduzeća koja su suočena s padom prihoda uspjeti dočekati ponovno pokretanje gospodarstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!