Velika turistička očekivanja

19.02.2023.

19:19

Autor: Ivica Đuzel/T.V./Dnevnik/HRT

Velika turistička očekivanja

Velika turistička očekivanja

Foto: HTV / HRT

Hoće li Hrvatska izbjeći recesiju umnogome će ovisiti o turizmu. A s ulaskom u Šengen i uvođenjem eura očekuje nas, prema dosadašnjim najavama, nikad bolja turistička godina.

Nikad radnije i nikad hrabrije u Brelima se otvorio hotel Soline. Stigla je prva velika grupa, počela rana predsezona.

- Grupe uzimaju u prosjeku 200 soba dnevno, više manje su to turisti iz zemalja zapadne Europe - Njemačka, Finska, Švicarska i Austrija, rekao je Jure Juran, direktor hotela Soline.

Dolazit će cijeli ožujak i travanj, kada se za Uskrs otvaraju i drugi hoteli na Makarskoj rivijeri.

U Splitu koji je lani pucao po šavovima ozbiljno shvaćaju pojačane rezervacije. Organiziraju se paneli da bi javni i privatni sektor bolje funkcionirali i da bi se ponajprije spriječili prošlogodišnji noćni neredi po gradu.

- Da nešto konzumirate, sve ostavljate u klubu, ali kad se izađe vani tu treba biti komunalni redar, kaže Stipe Jeličić, Udruženje ugostitelja,HGK.

A redara nema. Možda treba dovesti ispomoć s kontinenta?

- Grad mora vidjeti koje oblike i politike uopće ima na raspolaganju da bi mogao okretati trendove, ističe Antonija Eremut Erceg, pročelnica Službe za razvoj Grada Splita.

A kad smo već kod trendova Split je i dalje top-destinacija. Najavama sjajne godine idu u prilog i vijesti iz zračne luke. Posljednjeg vikenda ožujka i u Resniku se ukidaju šengenske granice, zaživjet će sustav ETIAS, Španjolci i Britanci postati domaći putnici.

- Najave su zaista dobre i tu očekujemo 3,3 milijuna putnika da izjednačimo najbolji rezultat iz 2019., rekao je Pero Bilas, zamjenik direktora Zračne luke Split.

Dobre vijesti naravno vesele i hotelijere. Noćenje u boljem hotelu u špici sezone sada se već kreće oko 500 eura. Znatno više od najavljivanih 30 posto u odnosu na lani.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!