Brodogradilište Viktor Lenac nastavlja suradnju s američkom ratnom mornaricom

30.01.2023.

20:20

Autor: Blanka Kukec/Dnevnik/HRT/R.S.

Brodogradilište Viktor Lenac

Brodogradilište Viktor Lenac

Foto: HRT / HTV

Brodogradilište Viktor Lenac nastavlja suradnju s američkom ratnom mornaricom, na redovitom održavanju trenutačno je brzi transporter Yuma. U posljednjih desetak godina, samo prihvaćanjem poslova za američku ratnu flotu, brodogradilište je zaradilo gotovo 200 milijuna dolara.


Intenzivna poslovna suradnja s američkom ratnom mornaricom Brodogradilištu Viktor Lenac donosi stalan posao i novac. Transporter Yuma na remontu je već peti put. Prva suradnja zabilježena je u jeku Domovinskog rata 1993., a poslije se nastavila.


- Prvi projekt koji je u Brodogradilište Viktor Lenac imao baš u brodogradilištu bilo je 2000. godine. Od tada smo potpisali već 66 projekata, odnosno ugovora s njima i trudimo se da taj broj kao takav samo raste i raste, za HRT Dnevnik rekao je Zoran Kosić, direktor US Navy programa.


Poslovna suradnja ne podrazumijeva se sve ide preko javnog natječaja, pa se postavlja pitanje što je potrebno za njezin kontinuitet.


- Ispuniti ugovorne obveze, ispoštovati sve ono što nam ugovor nalaže i isporučiti projekt kada je planiran, kazao je Kosić.


Tako se radi i s drugim poslovnim partnerima.


- Trenutno smo zaposleni prilično dobro, nastavio se trend od prošle godine kada smo s dva nešto veća projekta uspješno završili prošlu godinu, otvorili smo tako i ovu godinu. Zapošljavamo 330 vlastitih radnika i 200 do 500 kooperanata, podugovarača ovisno o tome kolika nam je zaposlenost, istaknula je Sandra Uzelac, članica Uprave Brodogradilišta Viktor Lenac.


Neki će reći da je lakše poslovati u remontnom brodogradilištu, što ne znači da problema nema.


- Kod nas je naša remontna djelatnost 70 posto bazirana na radu, a tek 20, 30 posto na materijalu, tako da fale kvalitetni radnici. A svjedočimo tome koliki je odljev radne snage, rekla je Uzelac. 


Nedostaje, nažalost, i radnika drugih struka, a ono što traže jest dobra plaća i siguran posao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!