Više od 400 sorti ruža obitelji Šimak

27.06.2021.

12:45

Autor: Paula Poljak-Morandini/Dnevnik/HRT

Obitelj Šimak iz Vinice

Obitelj Šimak iz Vinice

Foto: Dnevnik / HRT

U samom središtu Vinice, vinorodnog kraja nedaleko od Varaždina, ružičnjak je obitelji Šimak. Od sadnje nekoliko ruža ova je obitelj postala najveći proizvođač na otvorenom.

Polje ruža na vrelom početku ljeta - kraljice cvijeća nižu se u desecima boja i veličina, sve opojnih mirisa. Gospodin Josip Šimak danas je stručnjak za cijepljenje. Bivši automehaničar na mjestu nekadašnjeg voćnjaka posadio je prvih šest vrsta.

- Danas sam ja postigao da posjedujem hektar ruža, svih sorta, oko 400. Sve ovo što vidite, to sam ja stvorio i moja obitelj, kaže Josip Šimak. Supruga Ljerka, glazbena pedagoginja, brzo je shvatila da je znanje u knjigama jedno, a drugo rezultat koji se postiže promatranjem te njegom zahtjevne biljke i dvanaest sati dnevno.

- Morate barem 4 do 5 godina imati doma ružu da bi uopće mogli reći - to je to. To je čajavka, to je par ruža, to je penjačica, da bi stajali iza toga, pogotovo što se tiče boja, što se tiče nijansi, objašnjava Ljerka Šimak.

Njihovim ružama, a ima tu i popularnih nostalgičnih te engleskih mirisnih, odgovara lakoća kišnice iz vlastitog jezerca, tvrdi sin Branko. Nekoć slastičar, danas poljoprivrednik, prodaje na tržnici i sajmovima, a u koronakrizi spasio je posao prodajom 90 posto sadnica i cvijeća - putem interneta. Četrdeset dana kasni s rezanim ružama, kaže - jer se klima toliko promijenila.

Jedina je u obitelji cvjećarica po struci njegova supruga Karolina, majka triju djevojčica koje odrastaju među ružama. Najveća je radost obitelji, koja zbog posla u polju ruža rijetko odlazi na more, želja mladih da nastave s uzgojem. Jer nema ljepšega, kažu, kad na vlastitoj zemlji posadite nešto domaće.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!