19:16 / 30.11.2020.

Autor: Mladen Sirovica/T.V./Dnevnik/HRT

Vlada donijela kompenzacijske mjere za poduzetnike

-

-

Foto: - / -

Nakon što je djelomičnim zatvaranjem Hrvatske, nizu gospodarskih sektora zabranjen ili ograničen rad, Vlada je donijela kompenzacijske mjere kojima će se ublažiti negativni učinci. No poduzetnici i ugostitelji njima nisu zadovoljni.
Nakon što je djelomičnim zatvaranjem Hrvatske, nizu gospodarskih sektora zabranjen ili ograničen rad, Vlada je donijela kompenzacijske mjere kojima će se ublažiti negativni učinci. No poduzetnici i ugostitelji njima nisu zadovoljni i tvrde da se Vlada na njihove ključne zahtjeve - oglušila.

➡️ Vlada na sjednici o mjerama pomoći gospodarstvu
➡️ Poduzetnici ogorčeni nakon sastanka, traže pomoć Plenkovića
➡️ Uoči pregovora s Vladom, poduzetnici traže obeštećenje


Vladine mjere odnosit će se na više od 80 tisuća ljudi, kaže premijer, te ističe da će biti usmjerene na očuvanje radnih mjesta, jačanje tzv. covid-kredita te podmirivanje fiksnih troškova, primjerice za najam, režije i parafiskalne namete, onima kojima je promet pao više od 60 posto.

- Sve zajedno, ovaj će paket iznositi oko 2,1 mlrd. kn. Vlada na ovaj način izlazi ususret prema gospodarstvu, prema poduzetnicima, prema zaposlenicima, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Mjere za očuvanje radnih mjesta iznosit će kao i dosad 4000 kuna neto, a plaćat će se i doprinosi. Trošak tih mjera bit će oko 470 milijuna kuna.

- S današnjim danom imamo 6.000 zaposlenih više nego što smo ih imali početkom Covid krize. Možemo reći da sve ono što je mjera za očuvanje radnih mjesta imala za cilj postići u ovom je trenutku i postigla, kaže ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

No sve je to premalo, poručuju ugostitelji. Razočarani su što Vlada nije razmotrila prijedlog prema kojem bi im nadoknadila barem polovinu prihoda ostvarenih u ovom razdoblju lani.

- Mi sad nismo dobili tih 50%, mi smo sad dobili onaj bakšiš koji ostavite konobaru i kažete - evo vam manča, tringelt, napojnica, kako god ga hoćete nazvati. To smo dobili, ali to u ovoj situaciji nije dovoljno, poručuje Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.

Vlada će preko agencije za male i srednje tvrtke osigurati milijardu i 300 milijuna kuna za kredite kako bi poduzetnici uspjeli održati glavu iznad vode.

- Držimo da osiguranjem ovih kreditnih linija izravno osiguravamo našim malim i srednjim poduzetnicima pogođenim ovom krizom da u konačnici namire svoju likvidnost, ističe ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Pogled iz poduzetničke perspektive znatno je drukčiji.

- Sljedeća godina neće biti bolja od ove, i ako smo u ovu godinu ušli u lošoj formi, zadužiti se da bi se i dalje zakopavali je nešto što se od nas ipak ne bi smjelo očekivati, kaže Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre.

Nezadovoljni mjerama, poduzetnici su održali i prosvjed koji je počeo na Trgu bana Jelačića, a završio simboličnim paljenjem svijeća ispred zgrade Ministarstva financija. Traže niži PDV i nadoknadu dijela izgubljenih prihoda. Sve manje od toga, kažu, dovest će do vala otkaza i gašenja tvrtki.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!