Nižu se reakcije na prodaju udjela Fortenove arapskom investitoru

03.11.2022.

Zadnja izmjena 19:14

Autor: Vijesti/Dnevnik/HRT/Hina

Nižu se reakcije na prodaju udjela Fortenove arapskom investitoru

Nižu se reakcije na prodaju udjela Fortenove arapskom investitoru

Foto: HTV / HRT

Nakon što je objavljeno da je privatni ulagač iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Saif Alketbi, kupio 43 cijela 4 posto udjela u Fortenova grupi od ruskog Sberbanka, ne prestaju reakcije. Iz Fortenove ističu kako o svemu nisu ništa znali, a detalje pokušavaju saznati i u Vladi. Zasad je sigurno da je transakcija provedena u ruskom registru, no ne zna se ima li novi vlasnik sve potrebne dozvole za kupnju udjela od ruske banke, koja je pod sankcijama.

U Vladinoj reakciji na "medijska saznanja o preuzimanju Fortenove" kaže se da pozadinu konkretne poslovne operacije Vlada ne može komentirati jer o njoj nema nikakvih službenih saznanja, niti je na ikoji način u to bila uključena.

Nadležni resori provjerit će sve relevantne činjenice vezane uz preuzimanje udjela Sberbanka u Fortenovi, kažu u Vladi.

Podsjećaju da je suvlasnička uloga ruskog Sberbanka, kao tadašnjeg vjerovnika Agrokora, rezultat poslovnih odluka bivše uprave Agrokora, a ne odabir Vlade.

Poznata je činjenica da je Sberbank i prije najavio namjeru izlaska iz suvlasništva Fortenove, kažu u Vladi.

Dodaju da je Vlada surađivala i komunicirala s Upravom Fortenove u pogledu suočavanja s posljedicama ruske agresije i primjene sankcijskog režima na poslovanje kompanije, vodeći računa o ukupnoj gospodarskoj i financijskoj stabilnosti.

No nije bilo nikakve komunikacije ni suradnje, a ni konkretnih spoznaja o poslovnoj operaciji o kojoj su mediji izvijestili sinoć u večernjim satima, kažu u Vladi.

Plenković: Nama je najvažnije da kompanija normalno funkcionira

Slučaj je komentirao i premijer Andrej Plenković.

- Kad saberemo sve informacije, vidjet ćemo o kome se radi, je li transakcija zakonita, je li stvarni ulagač ovaj gospodin koji se intenzivno pojavljuje u medijima, koliko vidim, uz PR agenciju. Moramo jako dobro sagledati o čemu se radi pa ćemo donositi odluke. Nama je najvažnije da kompanija normalno funkcionira i da sve ono što je u njenom sastavu radi, dodao je.

Opširnije:

DORH o Fortenovi: Uključit ćemo se nakon podnošenja kaznene prijave

Državno odvjetništvo (DORH) priopćilo je da će se uključiti u istragu oko Sberbankove prodaje udjela u Fortenova grupi ako nadležna državna tijela utvrde sumnju na počinjenje kaznenog djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti ili se podnese kaznena prijava državnom odvjetništvu.

- Nadležno državno odvjetništvo poduzet će zakonom propisane radnje kada nadležna državna tijela tijekom svog prethodnog postupanja utvrde osnov sumnje da bi bilo počinjeno kazneno djelo za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti te o tome izvijeste državno odvjetništvo ili podnesu kaznenu prijavu državnom odvjetništvu, priopćio je DORH nakon upita je li tužiteljstvo uključeno u istragu.

SOA o Fortenovi: Ne možemo iznositi svoja postupanja i saznanja

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) izvijestila je u četvrtak kako iz zakonskih i sigurnosnih razloga ne može iznositi svoja postupanja i saznanja o tvrdnjama Sberbanka da je prodao udio u Fortenova grupi, nakon što je premijer Andrej Plenković uputio novinare na SOA-u.

- 'Sigurnosno-obavještajna agencija, sukladno zakonskim odredbama i smjernicama Vijeća za nacionalnu sigurnost, kontinuirano razmatra i procjenjuje gospodarske procese koji mogu utjecati na osnove gospodarskog sustava Republike Hrvatske', priopćila je SOA.

Agencija dodaje da će u skladu sa svojom zakonskom ulogom i u ovom slučaju izvješćivati i podupirati državni vrh i nadležna tijela u donošenju odgovarajućih odluka i postupanju u zaštiti nacionalnih i gospodarskih interesa Hrvatske.

Božinović: Očito dogovoreno izvan međunarodnih regula

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da se radi o "nečemu što je očito dogovoreno izvan međunarodnih regula".


- Vlada se već očitovala i očitovat će se. Naravno, mi u ovom trenutku moramo prikupiti prije svega sve informacije vezano za nešto što je očito dogovoreno izvan međunarodnih regula koje reguliraju ovo područje. Moguće je da je taj sporazum tog investitora i ruskih aktera u ovoj priči sklopljen i u Rusiji, ja to ne znam. Međutim, siguran sam da će sve naše institucije ispitati zapravo o čemu je ovdje riječ i radi li se tu o pokušaju da se izbjegnu sankcije koje su uvedene Rusiji i njihovim firmama, rekao je Božinović.

Na novinarsko pitanje kada će imati više informacija o svemu, nije mogao dati konkretan odgovor, ali je poručio da će "sigurno to istražiti".

Opširnije:

Matušić: Vlasništvo se ne može prenijeti bez odobrenja

Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić rekao je da oni uopće nisu znali za transakciju koja se, kako je rekao, izgledno dogodila u Rusiji. Rekao je da istražuju je li moguće da je došlo do kršenja sankcijskog režima EU-a, što za sobom povlači i određene posljedice.

Naveo je da je u cijelu priču upletena i nizozemska kompanija Kroll, kod koje su depoziti svih vlasnika i koji raspolažu prenosivim obveznicama, te da se prijenos vlasništva može ostvariti jedino preko Krolla.

- I u tom slučaju će trebati odobrenja za tu transakciju. Što znači da se bez odobrenja ne može prenijeti vlasništvo na osobu koja se pojavila u ovom slučaju, osobu iz UAE-a. Kao što znate, ni UAE ni Rusija, naravno, nisu obveznici poštovanja sankcijskog režima, ali svi oni koji djeluju na području EU-a jesu, stoga očekujemo odgovore prije svega od nizozemskih nadležnih tijela postoji li bilo kakvo odobrenje u ovom slučaju. Na tome radimo trenutno, rekao je Matušić.

Dodao je da postoji i veza između Krolla i engleskih nadležnih tijela te da će s njima također morati kontaktirati.

Matušić je rekao kako se nadaju da će u sljedećih nekoliko dana znati sve detalje ovog slučaja.

Jandroković: U idućim danima očekujem precizniju informaciju

Na slučaj Fortenova osvrnuo se i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Evo što je odgovorio na pitanje kako to da Vlada nije znala za transakciju:

- Očekujem da ćemo u idućim danima imati precizniju informaciju je li ta transakcija u skladu sa zakonom, u skladu s odredbama koje reguliraju i sankcije za pojedine ruske kompanije. Ne mogu vam reći puno više od onoga što i sami znate, dodao je.

Oporba: Fortenova je pitanje nacionalne sigurnosti

Prodaja udjela Fortenove arapskom investitoru komentirala se i u Saboru. Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić (SDP) o svemu je zatražio izvješće Sigurnosno-obavještajne agencije.


- Mi smo tražili danas izvješće od SOA-e pošto je ovo pitanje nacionalne sigurnosti, jer energija i hrana su temeljni, da tako kažemo, nacionalni strateški resursi neke suverene države. Međutim, mogu naglasiti da ovo pitanje zapravo proizlazi iz jednog netransparentnog prvog koraka, a to je bio Plenkovićev "lex Agrokor". I sve jednostavno sada dolazi na naplatu. Dolazi i to na naplatu. Nešto što netransparentno počinjete, netransparentno i završava. Tako da se, zapravo, postavlja pitanje kako i na koji način će ta priča završiti, rekao je Hajdaš Dončić.


Dodao je kako očekuje da će SOA početkom sljedećeg tjedna podnijeti izvješće jer je to jedna od njezinih temeljnih zadaća - da se brine o nacionalnoj sigurnosti, što, kako je istaknuo, danas nije samo policija i vojska, već i stvar hrane i energije.

Predsjednica Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić rekla je kako je suspektno da Vlada kaže da nije imala pojma o preuzimanju.


- Mislim da se Vlada dovela ponovno u situaciju da se jedna od strateških kompanija u RH preuzima na način da mi ne znamo tko iza tog kapitala stoji i koje su njegove namjere. Također, ne znamo u ovom trenutku je li taj kapital koji stoji iza tog preuzimanja zapravo kapital koji bi trebao biti pod sankcijama. Jer nemamo nikakve informacije. A zašto ih nemamo? Zato što Vlada nije postavila nikakve mehanizme utvrđenja stranih vlasnika, ne samo tvrtki, nego i stvarnih vlasnika kapitala koji ulažu u RH, rekla je Benčić.

Nikola Grmoja (Most) rekao je da je Vlada imala velik utjecaj vezano uz postavljanje Fabrisa Peruška - člana Upravnog odbora i glavnog izvršnog direktora Fortenova grupe koji je 2018. imenovan izvanrednim povjerenikom za Agrokor - i događanja oko Agrokora te da mu je apsolutno nevjerojatno da Vlada barem preko tih ljudi ne zna što se događa.


- Uz sve službe, u ovakvim geopolitičkim okolnostima, moguće ugroze, ruskog utjecaja i svega ostaloga, da Vlada ništa o tome ne zna, to mi je nevjerojatno, rekao je Grmoja.

Vesna Vučemilović (Klub zastupnika Hrvatskih suverenista) misli da ovo ulaganje samoj Fortenovi ne može donijeti ništa dobroga jer se radi o fondu koji se time ne bavi.


- Oni će to restrukturirati, a to je ljepša riječ za komadanje i prodavanje pojedinih tvrtki, i onda će to nekome drugome prodavati, rekla je Vučemilović.


Dodala je da je Fortenova tvrtka koja je iznimno važna za naš prehrambeno-prerađivački sektor, za našu poljoprivredu, za proizvodnju hrane.


- Prema tome, ta vijest, koja je jučer tako odjeknula s neba pa u rebra, mislim da nikome nije donijela ništa dobro, a ponajmanje našim poljoprivrednicima i cijeloj državi, rekla je Vučemilović.

Spajić: Veleizdaja nacionalnih interesa

Zvonimiru Troskotu
(Most) neozbiljno je da se izlazi s kontradiktornim informacijama zato što je Fortenova kompanija koja u vlasništvu ima pola Slavonije.

Smatra kako će se moći davati ocjene tek kada se stvarno dogodi transakcija i sve strane potvrde kupoprodaju, no brine ga da se "u jeku ovakve krize razbacujemo poluinformacijama" jer to pokazuje da ne postoji strategija za izlazak iz krize.

- U zadnje vrijeme premijer ništa ne zna - nije znao za Inu, Fortenovu, HEP, sve je osobna krivica. Vlada nema konce u svojim rukama, ocijenio je.

Daniel Spajić (Domovinski pokret) ustvrdio je kako je sadašnja situacija ravna veleizdaji hrvatskih nacionalnih interesa, Vlada ponovno ne zna što se događa, a jedno od ključnih pitanja je tko upravlja našim mirovinskim fondovima.

Podsjetio je kako Fortenova u vlasništvu ima puno tvrtki, zemlje i koncesija te pozvao na propitivanje situacije dok ne dobijemo ozbiljne odgovore. Smatra da bi se trebale uključiti SOA i policija, a očekuje da premijer Plenković obavijesti javnost o tome što se događa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!