Plenković o Fortenovi: Vidjet ćemo je li transakcija zakonita

03.11.2022.

14:29

Autor: HRT/V.G./Hina

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Nakon što je objavljeno da je ruski Sberbank prodao svoj udio u kompaniji Fortenova Grupi arapskom investitoru Saifu Al Ketbiju, nižu se reakcije. Podsjetimo, u Fortenovi i u Vladi o prodaji nemaju nikakvih informacija. Iz Vlade tvrde da ona ni na koji način u to nije bila uključena. U priopćenju se navodi da će mjerodavni resori provjeriti sve relevantne činjenice vezane uz preuzimanje udjela Sberbanka u Fortenovi. Prodaju je komentirao i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

- Prva i najvažnija točka je da kompanija funkcionira dobro. Da prije pet godina, kada je ona kolabirala pred našim očima, nije bilo intervencije Vlade s posebnim zakonom i izvanrednom upravom, mi bismo vjerojatno doživjeli kolaps i OPG-ova i dobavljača i izgubili radna mjesta u nizu kompanija u sustavu tadašnjega Agrokora. Ono što smo učinili u proteklih nekoliko mjeseci, Hrvatska je prigodom usvajanja odgovarajuće uredbe na razini Vijeća EU-a izborila iznimku da se do 31. listopada ostavi vremenski prostor kako bi Sberbank, koji je dugo najavljivao da želi prodati svoj udio u Agrokoru, imao vremena da se taj proces riješi. U tom kontekstu postojao je ozbiljan interes i priprema hrvatskih mirovinskih fondova koji su tražili odgovarajuća odobrenja nadležnih tijela, hrvatska Vlada je sva ta odobrenja pravovremeno dala. Na kraju se dogodilo da je u okviru jednog fonda dio suvlasnika odlučio da neće participirati u toj transakciji i ona se nažalost nije realizirala. Ovi drugi nisu imali mogućnosti ni vremena da u tom roku to naprave. Ovo što se sada dogodilo je očito nešto što je Sberbank napravio bez da je o tome informirao nas. Koliko vidim, nisu informirali ni upravu Fortenove, rekao je premijer.


- Kad saberemo sve informacije, vidjet ćemo o kome se radi, je li transakcija zakonita, je li stvarni ulagač ovaj gospodin koji se intenzivno pojavljuje u medijima, koliko vidim, uz PR agenciju. Moramo jako dobro sagledati o čemu se radi pa ćemo donositi odluke. Nama je najvažnije da kompanija normalno funkcionira i da sve ono što je u njenom sastavu radi, dodao je.

Na pitanje je li se ulagač već javio Vladi, Plenković je odgovorio da je čitao o tome da je tražio sastanak. 

Upitan je li SOA-a imala saznanja o transakciji, premijer je kratko odgovorio novinarima da o tome pitaju SOA-u.

Cilj Berlinskog procesa je potaknuti suradnju i gospodarski razvoj šest zemalja Zapadnog Balkana i ubrzati integraciju te regije u Europsku uniju.

- Naravno da su ključne teme bile suradnja u energetskom sektoru te ambicije za reformske napore koji vode prema članstvu u EU-u. Sastanak je bio jako dobar. Mislim da je pozitivno što je Scholz nastavio inicijativu bivše kancelarke. S aspekta Hrvatske dobro je da nama susjedne zemlje idu naprijed prema EU-u, to je dobro za njihovu stabilnost, gospodarsku i socijalnu situaciju. Mi iz pozicije države koja će kroz manje od 60 dana realizirati sve svoje strateške ciljeve, europodručje i Schengen, tu smo da unaprijedimo ekonomsku suradnju i da vodimo računa o Hrvatskoj kao energetskom hubu, rekao je Plenković.

- Za nas su bitne dvije teme, jadransko-jonski plinovod kako bi se plin iz Azerbajdžana nastavio na naš sustav, a posebna je važnost LNG terminala na Krku gdje smo donijeli odluku da se ide u investiciju koja će povećati kapacitet postojećeg broda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!