Smanjene trošarine na energente još 30 dana

30.08.2022.

20:33

Autor: Hina/I.B./HRT

Cijene goriva

Cijene goriva

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Hrvatska Vlada je na još mjesec dana, odnosno do kraja rujna, produljila važenje uredbe kojom su propisni niži iznosi trošarina na bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo.

lada je to to učinila na telefonskoj sjednici, kako bi udio trošarine u cijenama navedenih naftnih derivata i nakon 1. rujna za krajnje kupce ostao isti kao u prethodnom razdoblju.

Tako će trošarina na bezolovni motorni benzin i u rujnu iznositi 3.060 kuna, a na dizel 2.660 kuna na tisuću litara.

Zbog rasta cijena naftnih derivata, Vlada je početkom ožujka snizila trošarine za benzin za 400 kuna, a za dizel za 200 kuna na tisuću litara. Početkom lipnja dodatno je te trošarine snizila za 400 kuna, odnosno ukupno za 800 kuna za tisuću litara za bezolovni motorni benzin, a diesel za dodatnih 200 kuna ili ukupno 400 kuna na tisuću litara.

Tako od 7. lipnja trošarina na bezolovni motornu benzin iznosi 3.060 kuna, a na diesel 2.660 kuna na tisuću litara, što su trošarine koje će se primjenjivati i u rujnu.

Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, koju je Vlada donijela u utorak, stupa na snagu 1. rujna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!