Vlakom iz Bratislave i Beča u Split stiglo oko 200 turista

19.06.2021.

13:53

Autor: I.Z./HRT/Hina

default error photo

Oko 200 turista iz Slovačke i Austrije stiglo je u subotu u Split vlakom na liniji Bratislava - Beč - Split. Na dočeku na željezničkom kolodvoru bio je i državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina, koji je istaknuo da su očekivanja za ovu turističku sezonu optimistična. 


Vlak na liniji Bratislava - Beč - Split tijekom turističke sezone prometovat će dva puta tjedno, do 11. rujna. Do sada je za tu sezonsku željezničku liniju u Slovačkoj i Austriji prodano više od 4000 putničkih karata.

U sastav ovog vlaka uvrštena su tri vagona za spavanje, dva za sjedenje i tri za prijevoz automobila i motocikla, a njime se mogu prevoziti i bicikli te kućni ljubimci.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tonči Glavina, koji je bio na dočeku ovog vlak na splitskom željezničkom kolodvoru, izjavio je da su očekivanja za ovu turističku sezonu vrlo optimistična. Poručio je da je nužno nastaviti cijepljenje, ne samo radnika u turističkom sektoru, nego i stanovništva.

- Očekujemo da će ovogodišnje turistička sezona biti znatno bolja od lanjske, rekao je Glavina.

Najavio je da će trend politika Europske unije do 2050. biti da se željeznički promet iskoristi kao jedna od važnijih mogućnosti za prijevoz putnika.

- To će biti bitno za turizam i hrvatska Vlada jako puno radi na tomu te se u sljedećih desetak godina mogu očekivati velike investicije za obnovu infrastrukture i razvoj željezničkog prijevoza putnika kako bismo naš turizam učinili još konkurentnijim, istaknuo je Glavina.

Predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić najavio je da će se sredstvima iz fondova Europske unije te kreditima u sljedeće tri godine nabaviti 40 novih vlakova, od kojih će 33 biti elektromotorna, a sedam dizelsko-električnih. Dodao je da je planirana i nabava dvaju elektrobaterijskih vlakova, za koje je predviđeno da će voziti na lokalnim dalmatinskim prugama.

Ukić je također najavio da će se 3. srpnja ove godine uspostaviti sezonska željeznička linija Budimpešta - Split.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!