Gužve prema moru: 'Promet danas za 10 posto veći u odnosu na 2019.'

19.06.2021.

07:25

Autor: V.G./I.Z./HRT/Hina

Gužve na cestama

Gužve na cestama

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Dva dana prije kalendarskog početka ljeta imamo pravi ljetni vikend, s vrućinama i gužvama na cestama, baš kao pretpandemijske 2019. No, za razliku od tada, sve to mnogo se lakše podnosi jer je znak da se vraćamo starom, normalnom životu.

Ivan Ribičić, direktor Sektora za naplatu cestarine u HAC-u, rekao je za središnji Dnevnik HTV-a da je današnji dan bio uspješan, a u usporedbi s 2019. promet je bio 10 posto veći. 

- Tijelovo je bio dobar pokazatelj, rekao je i izrazio nadu da će se tako nastaviti.

- Promet raste, turisti dolaze, zemlja se otvorila, epidemija pada. Treba maknuti stignu s gužvi. Hrvatska je turistička zemlja i nemojmo se zamarati gužvama, normalno je da imamo gužve, drugi bi bili sretni, dodao je. 

 Pojačan promet očekuje se i sutra.

Gužve i na GP-u Macelj

Na graničnom prijelazu Macelj jutros kolone na ulazu u Hrvatsku.

- Idemo na Murter, ondje ćemo boraviti s prijateljima tjedan dana, rekla je jedna gošća.

- Bolje je nego što smo očekivale. Veselimo se odmoru, idemo u Zadar, ondje smo unajmile kuću, upravo smo diplomirale, dodala je naša sugovornica.

Austrija je na zelenoj listi Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, baš kao i većina zemalja srednje Europe. Prelazak granice za Austrijance je donekle ubrzan jer vrijede pravila kao i prije pandemije.

- Ali imamo pripremljen negativan test, rekle su gošće iz Austrije.

 U protekla 24 sata, prema procjeni, u našu je zemlju preko Maclja ušlo više od 27 tisuća putnika.


Kolone u Lučkom

Od jutra je bio pojačan promet na ulazu na autocestu A1 na naplatnoj postaji Lučko. Pred ulazom na A1 u Lučkom više nema kolona i čekanja, ali se povremeno usporeno vozi na dionici do Bosiljeva.

Iz Hrvatskog autokluba doznajemo da je do 14 sati prema moru prošlo 25.230 vozila, što je više nego u trećem lipanjskom vikendu pretpandemijske 2019. Tada je kroz Lučko u smjeru mora prošlo malo više od 23 tisuće vozila. Pokazatelj je to koliko su se ljudi tijekom pandemije zaželjeli putovanja. 

Povremene smetnje, vožnja u koloni ili kraći zastoji zbog veće gustoće prometa mogući su i na pojedinim dionicama Jadranske magistrale (DC8) na prilazima turističkim središtima i mjestima, Krčkom mostu (DC102), riječkoj obilaznici (B8) na čvoru Matulji, na Istarskom ipsilonu (B8) između čvorova Lupoglav i Cerovlje te u zonama privremene regulacije prometa. Potrebni su dodatan oprez i strpljenje, poručuju iz HAK-a. 


Vlakom iz Bratislave u Split

Velike gužve s autoceste dobrim su se dijelom preselile u Split. U trajektnoj luci ovog se vikenda očekuje najmanje 30 tisuća gostiju koji putuju prema srednjodalmatinskim otocima, najviše Braču. Nakon dugog zatišja, gosti napokon stižu i prugom. Na splitskom kolodvoru dočekan je prvi vlak s turistima iz Slovačke i Austrije.

- Noćni vlak vrlo je udoban. Imali smo kabinu za dvoje i usluga je bila sjajna. Dobili smo i doručak. Svidjelo nam se, rekla je Julia.

U splitskoj zračnoj i trajektnoj luci ovog vikenda oko 45.000 putnika

Tijekom ovog vikenda u splitskoj trajektnoj i zračnoj luci očekuje se promet oko 45.000 putnika, najveći ovogodišnji promet za vikend u tim lukama.

- Kroz splitsku gradsku luku ovog vikenda očekujemo promet oko 30.000 putnika u oba smjera sa srednjodalmatinskim otocima te više od 10.500 vozila u trajektima, rekla je za Hinu Jelena Ivulić, voditeljica Jadrolinijine agencije u Splitu.

Istaknula je da je zbog povećanog prometa putnika danas uvedena i izvanredna trajektna linija prema Supetru na Braču, a bude li potrebno, uvest će se još izvanrednih trajektnih linija prema srednjodalmatinskim otocima.

Prema njezinim riječima, na temelju registracijskih oznaka vozila, osim domaćih putnika, najviše je turista iz Slovenije, Poljske, Češke i Slovačke.

- Radujemo se ovim gužvama u splitskoj trajektnoj luci, koje već sada podsjećaju na dobra stara vremena prije pandemije, rekla je Ivulić.

Voditelj službe prihvata i otpreme putnika u splitskoj zračnoj luci Mate Melvan izvijestio je da se tijekom ovog vikenda u njoj očekuje promet oko 15.000 putnika

- Ovog će vikenda u našu zračnu luku sletjeti 100 zrakoplova, od kojih je 80 komercijalnih, a 20 privatnih, rekao je Hini.

Prema njegovim riječima, trenutačno je na prijevozu putnika u splitsku zračnu luku angažiran 31 avioprijevoznik, koji su obnovili promet sa 65 destinacija u 24 zemlje. Podsjetio je da je prije pandemije splitska zračna luka bila povezana s odredištima u 26 država te je obnovljen aviopromet s gotovo svima njima, ali je promet putnika iz tih destinacija za sada manji nego prije pandemije.

Melvan je rekao kako se očekuje da će tijekom srpnja broj avioprijevoznika koji dolaze u splitsku zračnu luku porasti sa sadašnjih 31 na 50, što će pridonijeti daljnjem rastu prometa.

- Ako se nastavi sadašnji pozitivan trend te ako ne dođe do epidemioloških poremećaja, procjenjuje se da bi od sada do listopada ove godine u splitskoj zračnoj luci mogao biti ostvaren promet oko 800.000 putnika u oba smjera, izjavio je Melvan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!