Vozače kamiona koronavirus poslao u samoizolaciju

02.03.2020.

07:33

Autor: S.M./HRT

default error photo
Anketa Hrvatske gospodarske komore pokazala je da dvije trećine ili 66%hrvatskih tvrtki već osjeća negativne posljedice širenja koronavirusa, a više od polovice, njih 53%, izjavilo je da im je pao promet.
Anketa Hrvatske gospodarske komore pokazala je da dvije trećine ili 66%hrvatskih tvrtki već osjeća negativne posljedice širenja koronavirusa, a više od polovice, njih 53%, izjavilo je da im je pao promet. 

Predsjednik Udruženja za cestovni promet pri HGK-u Darko Vukadinović izjavio je u emisiji Hrvatskog radija "Poslovni tjedan" da su vozači kamioni bili na "prvoj liniji".

- Donijeta je odluka bez konzultacija prijevoznika, da se vozači, koji imaju ukrcaje u četiri sjevernotalijanske pokrajine, obavezno se moraju registrirati kod državne sanitarne inspekcije dolaskom na granicu. Automatski se upućuju na samoizolaciju 14 dana. Na taj način, bez ikakvog pregleda, oni su 14 dana "izvan pogona". Odluka se počela odmah primjenjivati. Dosta vozača stavljeno je u samoizolaciji. To je promijenilo prometne tokove. Hrvatska ionako nema dovoljno vozača. Imamo određene kvote vozača, uvoz strane radne snage, kaže Vukadinović.

Istaknuo je da je posebno problematična situacija kod malih i srednjih prijevoznika koji su sa svojim voznim parkom, orijentirani na prometne tokove s Italijom.

Direktor HUP-a Davor Majetić  istaknuo je da se u travnju ili svibnju mogu očekivati nedostaci nekih proizvoda iz Kine, kao negativna posljedica koronavirusa. Osvrnuo se i na to što vozači na granici s Italijom idu u karantenu te kazao da se radi o nepredvidivim troškovima.

- Hrvatska jako ovisi o uvozu roba koje trošimo jer je potrošnja jedan od najvećih generatora rasta u Hrvatskoj. Također, jedan dobar dio sirovina s kojima mi proizvodimo vlastite proizvode, dolazi zapravo iz uvoza, iz Italije ili pak Kine. Stoga će troškovi tj. šteta sigurno ovisiti o mjerama koje će se dalje poduzimati i koliko će to sve skupa trajati. Nemoguće je procijeniti štetu, dodao je i precizira da je ona u ovakvim situacijama očekivana. 

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec istaknuo je među ostalim da je i "prije bilo virusa, ali da nijedan dosad nije imao marketing kao što to ima koronavirus".

- Ovo je postalo čudo. Jedan tip gripe dobio je takvu pozornost. To će prouzročiti ogromne probleme. Već sada se vidi što se događa - nestašica će biti repromaterijala. Tek nas očekuje veliki dio problema, kazao je Ranogajec. Naglašava da od danas stupa na snagu odluka po kojoj se vozači moraju javiti epidemiologu, obaviti pregled i vratiti na svoje radno mjesto.

- To je jako bitno, da ne širimo paniku jer ćemo imati nesagledive posljedice i štete za malo obrtništvo, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!