Vučković: Po potrebi dodatna sredstva za proizvođače svinja

21.08.2023.

14:03

Autor: Hina/HRT

Marija Vučković

Marija Vučković

Foto: Neva Žganec / PIXSELL

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je u ponedjeljak da su do sada osigurana sredstva za proizvođače kojima su svinje eutanazirane zbog afričke svinjske kuge (ASK) dostatna, a da će se u slučaju potrebe pronaći način da se ona povećaju.

Podsjetila je da je dosad usvojen jedan program potpore proizvođačima, vrijedan 7,5 milijuna eura, a prema tržišnim cijenama, on je za sada dovoljan. No, Vučković je poručila da ako će za tu namjenu, to jest za obeštećenje proizvođača kojima su po naredbi životinje eutanazirane, biti potrebno još sredstava, ona će biti osigurana.


- Nadamo se da će za ove namjene trebati što manje sredstava, dodala je Vučković u izjavi novinarima nakon što je u Ministarstvu uručila korisnicima 1,85 milijuna eura vrijedne ugovore u okviru Programa dodjele potpora male vrijednosti za poticanje razvoja poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti prerade drva.


Tu je i drugi je program poslan na odobrenje Europskoj komisiji, vrijedan pet milijuna eura, koji bi trebao služiti kao podrška "prometu i klanju za zdrave životinje u zonama ograničenja".


Prošli je tjedan održan i dodatan sastanak s klaoničarima, a da bi se vidjelo što se može učiniti kako bi se promet ubrzao.


- Vidjet ćemo kakve će biti reakcije ovaj tjedan. Mogu reći, nakon naših programa, da je otprilike na klanje otpremljeno blizu devet tisuća životinja u posljednjih deset dana. Nadamo se da će to ići i u sljedećim danima, izjavila je Vučković u Ministarstvu poljoprivrede nakon dodjele ugovora potpora poduzetnicima iz djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja.


Upitana o informaciji da je zbog cijele situacije više od 400 OPG-ova pred bankrotom te što im može poručiti, Vučković je ponovila da ako sredstva ne budu dovoljna da će se pronaći način kako da se ona povećaju. Istaknula je da je primarna zadaća suzbiti bolest, no kako se paralelno vodi i briga o proizvođačima. Tako su prvi na redu bili oni kojima su životinje eutanazirane, a slijede oni kojima su životinje zdrave, ali im treba olakšati prometovanje u ograničenim zonama.


Naposljetku, Vučković je najavila i program oporavka cijelog područja, s "kompletom mjera".


Standard građana rastao brže nego ikad u zadnjih 20-ak do 25 godina


Na pitanje novinarke o rastu cijena hrane i hoće li biti kakvih mjera Vlade za suzbijanje tog rasta, Vučković je rekla da je ova Vlada donijela više paketa pomoći građanima u različitim situacijama.


- Vidimo da se inflacija usporava. Bude li teret tržišnih i ekonomskih poremećaja prevelik za naše građane, Vlada će kao i uvijek do sada naći načina da im pomogne različitim mjerama, poručila je ministrica.


S obzirom na prisutna poskupljenja novinari su Vučković pitali i kako ocjenjuje životni standard prosječnog građana Hrvatske, a ministrica je ustvrdila da je on u mandatu ove Vlade "rastao brže nego ikad u zadnjih 20-ak do 25 godina". Pritom, cilj je daljnje približavanje, a u jednom trenutku i premašivanje prosjeka EU-a kada je u pitanju taj standard, dodala je.


Proizvodnja voća i povrća nije na zadovoljavajućoj razini


Novinari su ministricu pitali i o stanju u voćarstvu i činjenici da se puno voća uvozi, a podsjetili su i na situaciju od prošlog tjedna kada je spriječen uvoz breskvi iz Srbije zbog visoke razine pesticida.


Vučković je poručila da građani mogu biti uvjereni da cjelokupni kontrolni i inspekcijski sustav radi "maksimalno požrtvovno i predano", podsjetivši i da je posljednjih godina profunkcionirao sustav za brzo uzbunjivanje.


Kazala je i da stopa samodostatnosti Hrvatske u proizvodnji voća i povrća nije na zadovoljavajućoj razini, no i istaknula da se korištenje poljoprivrednog zemljišta posljednjih godina nije smanjilo. Vučković je to potkrijepila podatkom da se u lipnju ove godine koristilo deset tisuća hektara zemljišta više no u istom razdoblju lani.


- Nekima će se činiti da to nije puno, ali to nije ni malo za Hrvatsku, ustvrdila je Vučković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!