Pad Wall Streeta, azijske burze se oporavljaju

01.03.2023.

Zadnja izmjena 10:12

Autor: M.M./Hina/HRT

Wall Street pao u veljači, Fed ne popušta

Wall Street pao u veljači, Fed ne popušta

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi pali, a gubitke su zabilježili i u cijelom proteklom mjesecu jer američka središnja banka na popušta u zaoštravanju monetarne politike kako bi suzbila inflaciju.

Dow Jones oslabio je 0,71 posto, na 32.656 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,30 posto, na 3.970 bodova, a Nasdaq indeks 0,10 posto, na 11.455 bodova.

Nakon snažnog rasta u siječnju, u veljači je Dow Jones pao 4,2, S&P 500 2,6, a Nasdaq indeks 1,1 posto.

Rast cijena dionica u siječnju bio je posljedica očekivanja ulagača da će ključna kamatna stopa Feda ostati ispod razine od 5 posto i da će središnja banka već krajem ove godine početi smanjivati cijenu novca.

No, kako inflacija ne popušta dovoljno brzo i kako su tržište rada i potrošnja i dalje vrlo snažni, čelnici Feda poručuju da će kamate i dalje rasti i zadržati se na povišenim razinama dulje nego što se na tržištu očekivalo.

Zbog toga se sada na tržištu procjenjuje da će Fed još barem u dva ili tri navrata povećati kamatne stope, i to na 5,35 posto do srpnja, a na tim bi se razinama cijena novca zadržala do iduće godine.

Tržište je očekivalo da će se situacija promijeniti brže, a da će to prisiliti Fed na stanku ili smanjenje kamata prije nego što su čelnici središnje banke očekivali. No, Fed je odlučan u nakani da suzbije inflaciju, pa se vraćamo staroj mantri: želite li se doista boriti protiv Feda? U ovom slučaju bila bi to pogreška, objašnjava Johan Grahn, strateg u tvrtki Allianz Investment Management.

Kako Fed nastoji suzbiti inflaciju, koja je lani dosegnula najviše razine u više od 40 godina, to znači da mora oslabiti potrošnju, potražnju na tržištu rada i usporiti rast gospodarstva.

Stoga je pitanje, slijedi li plitka recesija ili 'mekano prizemljenje' gospodarstva. A to znači da bi prihodi i zarade kompanija mogla pasti, što ne ide u prilog tržištu dionica.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,74 posto, na 7.876 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,11 posto, na 15.365 bodova, a pariški CAC 0,38 posto, na 7.267 bodova.

Oporavak azijskih burzi zbog rasta kineske industrije


Azijske burze u srijedu su se oporavile s najniže razine u zadnja dva mjeseca, jer je investitore oraspoložio podatak o najbržem rastu industrijske aktivnosti u Kini u zadnjih 10 godina, što je zasjenilo brige oko izgleda za daljnje podizanje kamatnih stopa.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih oko 6,30 sati bio je u plusu više od jedan posto, na 517 bodova, oporavivši se s tijekom jutra dotaknutih 509,40 bodova, najniže razine od početka siječnja.

Istodobno, japanski Nikkei porastao je 0,24 posto. Kineske burze, pak, ostvarile su znatan skok - indeks burze u Hong Kongu porastao je 3,42 posto, a u Šangaju 0,82 posto.

Kineski službeni indeks proizvodnih menadžera nabave (PMI) u veljači je dosegnuo 52,6 bodova, na najvišu razinu od travnja 2012. godine, ojačavši sa siječanjskih 50,1 bod. Ujedno, objavljeno je da je porasla i kineska neproizvodna aktivnost u veljači, također po bržoj stopi nego u siječnju, a i Caixin/S&P globalni proizvodni PMI indeks ukazao je na rast industrijske akivnosti u veljači po prvi put u zadnjh sedam mejseci.

Kako ističu analitičar, najnoviji pokazatelji iz Kine ugodno su iznenadili investitore, ukazujući na snažan rast aktivnosti u industriji, znatno veći nego u siječnju zbog čega jačaju izgledi da globalno gospodarstvo ipak izbjegne usporavanje uslijed zaoštravanja monetarnih politika.

Dolar stagnira nakon snažne izvedbe u veljači


Na valutnim tržištima, dolarov indeks, koji mjeri kretanje američke prema najvažnijih šest svjetskih valuta, stagnirao je u odnosu na dan ranije, na 104,86 bodova, nakon što je u veljači ojačao gotovo tri posto.

Većih promjena jutros nije bilo ni u odnosu tečaja dolara prema jenu, koji se kretao oko jučerašnjih 136,4 jena, nakon što je dolar porastao prema jenu u veljači za približno pet posto, što je njegov najveći mjesečni dobitak još od lanjskog lipnja.

Dolar je stagnirao i prema euru, kojim se na azijskim tržištima trguje po 1,059 dolara.

Tečaj američke valute u veljači je imao solidnu izvedbu prema svim najvažnijih svjetskim valutama, poduprt očekivanjima investitora da će Fed biti prisiljen dizati i dalje kamatne stope kako bi suzbio inflaciju.

Međutim, na početku ožujka čini se da je izgubio snagu za daljnji uspon, budući da je oporavak industrije u Kini ojačao nade investitora da će globalno usporavanje aktivnosti zbog podizanja kamatnih stopa biti manje izraženo nego su se ranije pribojavali. Također, tvrdokorna inflacija u eurozoni u veljači podupire očekivanja da će ECB morati podizati kamatne stope više nego Fed, što na valutnim tržištima podupire kupnje eura.

Na naftnim tržištima barel je nastavio poskupljivati, nakon što je jučer ojačao dva posto, zbog očekivanja rasta kineske potražnje uslijed snažnog oporavka industrije. Cijena Brenta u Londonu porasla je jutros 0,54 posto, na 83,9 dolara za barel, a na američkom za 0,41 posto, na 77,47 dolara.

Europske burze na početku ožujka u plusu


Na europskim burzama najvažniji indeksi u srijedu prijepodne nastavili su uspon, nakon snažnih dobitaka u veljači, poduprti optimizmom investitora da će globalno gospodarstvo unatoč rastu kamatnih stopa izbjeći recesiju s obzirom na snažan rast kineske industrijske aktivnosti.

Paneuropski Stoxx 600 indeks oko 9,45 satio bio je u plusu 0,12 posto, na 462 boda, nakon što je u veljači skočio za šest posto.

Istodobno, frankfurtski DAX porastao je 0,29 posto, na 15.409 bodova, londonski FTSE za 0,53 posto, na 7.916 bodova, a pariški CAC za 0,27 posto, na 7.287 bodova.

Među dioničkim sektorima, najvIše je danas na dobitku bio rudarski, s prosječnim rastom cijene za 2,85 posto, zahvaljujući skoku cijena metala, nakon što su podaci za veljaču iz Kine pokazali snažan rast industrijskih aktivnosti, po najbržoj stopi u zadnjem desetljeću.

Pritom su dionice vodećih rudarskih kopanija Rio Tinta i Glencorea poskupjele za 4,4 odnosno 3,7 posto.

Na dobtiku su i dionice energetskih kompanija Shella i BP-a, otprilike za jedan posto, na krilima rasta cijena nafte. Naime, oporavak kineske industrijske aktivnosti potaknuo je rast cijena nafte, u očekivanju porasta potražnje za tim energentom u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu.

Za nove smjernice investitori čekaju objave indeksa menadžera nabave, koji bi trebali ukazati kako se industrijski sektor u eurozoni nosi s visokom inflacijom i zaoštravanjem moentarnih poitika. Također, očekuju se i podaci o njemačkoj inflaciji i talijanskom BDP-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!