Wall Street pod pritiskom pada bankarskog sektora, strah od krize pritisnuo azijske burze

14.03.2023.

Zadnja izmjena 10:45

Autor: Hina/HRT/A.S.

Strah od bankarske krize pritisnuo azijske burze

Strah od bankarske krize pritisnuo azijske burze

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Na Wall Streetu su Dow Jones i S&P 500 indeks pali, ponajviše zbog pritiska na bankarski sektor, no neki su sektori porasli jer se očekuje da će zbog kolapsa SVB banke Fed usporiti tempo povećanja kamata.


Dow Jones skliznuo je 0,28 posto, na 31.819 bodova, a S&P 500 0,15 posto, na 3.855 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,45 posto, na 11.188 bodova.

Nakon oštrog pada tržišta krajem prošloga tjedna, u ponedjeljak su ulagače ponešto ohrabrile mjere koje je američka središnja banka najavila kako bi stabilizirala bankarski sustav, nakon što je u petak propala banka Silicon Valley (SVB), a u nedjelju Signature Bank.

Fed je najavio da će klijenti SVB-a u ponedjeljak moći podići svoje depozite, a pokrenuo je i novi program kratkoročnog financiranja koji bi trebao pomoći bankama ako se nađu u financijskim problemima.

Na taj način Fed nastoji vratiti povjerenje ulagača i građana u bankarski sustav jer je kolaps SVB-a, što je najveći bankrot jedne američke banke od financijske krize 2008. godine, narušio povjerenje u sustav.

No, mjere središnje banke nisu sasvim umirile ulagače, pa je S&P indeks bankarskog sektora jučer potonuo 7 posto.

I prije kolapsa SVB-a, bankarski je sektor bio pod pritiskom jer se ulagači plaše da će agresivno povećanje kamata Feda dovesti do recesije, a time i gubitaka banaka na kreditima.

Zbog toga su oživjele špekulacije da će Fed usporiti tempo povećanja kamata.

Još prošloga tjedna očekivalo se da će Fed na sjednici u ožujku povećati kamate za agresivnih 0,50 postotnih bodova jer je inflacija u SAD-u i dalje visoka.

No, nakon propasti SVB-a, mnogi smatraju da će kamate biti povećane za 0,25 postotnih bodova, a neki da Fed uopće neće podići kamate ovoga mjeseca kako bi pričekao da se bankarski sustav stabilizira, a povjerenje vrati.

Ipak, većina analitičara smatra da će Fedova odluka idućega tjedna ovisiti o predstojećim pokazateljima o inflaciji. U utorak će biti objavljeno izvješće o potrošačkim, a u sijedu o proizvođačkim cijenama u SAD-u u veljači.

- Ako ti podaci budu jako loši, Fed će se naći pred teškom odlukom, kaže Timothy Holland, direktor u tvrtki Orion Advisor Solutions.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,58 posto, na 7.548 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,04 posto, na 14.959 bodova, a pariški CAC 2,90 posto, na 7.011 bodova.

Strah od bankarske krize pritisnuo azijske burze

Na azijskim su burzama cijene dionica pale jer se ulagači plaše izbijanja bankarske krize nakon propasti američke Silicon Valley banke.

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 7,00 sati u minusu 1,2 posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks skliznuo 2,4 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0,8 i 2,4 posto.

Povlačenje iz bankarskog sustava je počelo, a međubankarska tržišta su poljuljana. Mjere za povećanje likvidnosti trebale bi podržati sustav. No, strah se hrani samim sobom, a nesigurnost je povećana, pa ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama, objašnjava Damien Boey, strateg u investicijskoj banci Barrenjoey.

I dok je bankarski sustav pod pritiskom, ostale sektore podržavaju špekulacije da će Fed usporiti tempo povećanja kamata.

Dolar stabilan, cijene nafte oštro pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta stabilna, nakon jučerašnjeg oštrog pada.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 103,77 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 103,69 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 133,80 na 133,45 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0720 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0730 dolara.

Cijene su nafte, pak, oštro pale drugi dan zaredom. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 1,14 posto, na 79,85 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,19 posto, na 73,90 dolara.

Očekuje se stagnacija Crobexa, u fokusu svjetske burze


Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje oprezno trgovanje, a u fokusu ulagača bit će zbivanja na svjetskim burzama, pri čemu bi Crobex indeks mogao stagnirati, nakon što je jučer zabilježio najveći dnevni pad u posljednja dva mjeseca.

Crobex indeks potonuo je u ponedjeljak 1,05 posto, na 2.247 bodova, što je njegov najveći dnevni pad od 16. siječnja.

Crobex10 oslabio je, pak, 0,85 posto, na 1.286 bodova.

Pritom su svi sektorski indeksi pali, osim Crobexkonstrukta, koji je porastao 2,12 posto. Najviše je, pak, pao Crobextransport, za 3,21 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 1,67 milijuna eura, što je za 320 tisuća manje nego u petak.

Tako su Crobexi jučer pratili oštar pad europskih burzi jer je investitore zabrinuo brzi krah američke Silicon Valley banke, koja je ponajviše financirala američke tehnološke start-up kompanije.

Negativan sentiment s europskih dioničkih tržišta prelio se i na Zagrebačku burzu te su vodeći dionički indeksi započeli novi tjedan s negativnom izvedbom, kaže Silvija Kranjec. financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria (RBA).

Najveći promet, 351 tisuća eura, ostvaren je jučer dionicom Spana, kojoj je cijena oslabila 0,41 posto, na 48,9 eura.

Slijedila je dionica Turisthotela, s prometom od 166 tisuća eura, kojoj je cijena porasla 1,7 posto, na 600 eura, pa je tako bila među likvidnijima najveća dobitnica.

U petak je Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobrilo Tankerskoj plovidbi objavljivanje ponude za preuzimanje Turisthotela po cijeni od 610,53 eura za svaku redovnu dionicu te turističke kompanije. Tankerska plovidba jučer je objavila svoju ponudu, navevši da ponuda traje 28 dana.

Nešto veći promet imala je jučer i dionica Atlantske plovidbe, 123 tisuće eura, a cijena joj je oslabila 1 posto, na 59,2 eura.

Najveća gubitnica bila je dionica Luke Rijeka, s padom cijene za 5,64 posto, na 9,2 eura.

Na ZSE se jučer ukupno trgovalo sa 40 dionica, pri čemu je cijena tek njih tri porasla, a 31 pala, dok je šest stagnirala.

U nastavku tjedna fokus investitora bit će na razvoju događaja u američkoj financijskoj industriji i zasjedanju Europske središnje banke. 

Crobexi u minusu drugi dan zaredom, promet smanjen

Crobex indeks bio je u 10,30 sati u minusu 0,15 posto, na 2.243 boda, dok je Crobex10 skliznuo 0,26 posto, na 1.283 boda.

Tako su indeksi u minusu drugi dan zaredom, s obzirom da je Crobex jučer skliznuo 1,05, a Crobex10 0,85 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je do 10,30 sati oko 130 tisuća eura, otprilike 320 tisuća manje nego jučer u ovo doba.

S prometom od oko 14 tisuća eura slijedi dionica Valamar Riviere, koja je pojeftinila 0,7 posto, na 4,50 eura.

Promet veći od 10 tisuća eura ostvaren je s još dva izdanja. Pritom je dionica Ericssona Nikole Tesle pojeftinila 0,4 posto, na 235 eura, dok je cijena Podravke pala 0,4 posto, na 92 eura.

Nakon pet tjedana uzastopnog rasta, Crobex indeks zabilježio je jučer najveći dnevni pad od polovice siječnja.

Kako se inflacija u eurozoni i dalje kreće na visokim razinama, očekuje se da će Europska središnja banka ovoga tjedna povećati ključne kamate za daljnjih 0,25 ili 0,50 postotnih bodova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!