Wall Street porastao uoči izvješća o inflaciji u SAD-u

14.02.2023.

Zadnja izmjena 07:18

Autor: Hina/HRT/A.S.

Wall Street porastao uoči izvješća o inflaciji u SAD-u

Wall Street porastao uoči izvješća o inflaciji u SAD-u

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Na Wall Streetu su cijene dionica snažno porasle jer se ulagači nadaju da će izvješće o potrošačkim cijenama u SAD-u, koje će biti objavljeno, pokazati da inflacija i dalje popušta.


Dow Jones ojačao je 1,11 posto, na 34.246 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,15 posto, na 4.137 bodova, a Nasdaq indeks 1,48 posto, na 11.891 bod.

U 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica porasle, a pale su samo u energetskom sektoru.

Najviše su, pak, porasle cijene u informatičkom sektoru, u prosjeku 1,8 posto.

Među najvećim je dobitnicama bila dionica Mete, sa skokom cijene za otprilike 3 posto, nakon napisa u medijima da ta krovna kompanija Facebooka priprema novu rundu otpuštanja kako bi smanjila troškove poslovanja.

To je potaknulo cijeli tehnološki sektor, pa su cijene dionica Applea, Amazona, Nvidie i Microsofta porasle između 1 i 3 posto.

Osim toga, ulagači se nadaju povoljnom izvješću o potrošačkim cijenama, odnosno inflaciji u SAD-u, koje će biti objavljeno danas.

U anketi Reutersa analitičari u prosjeku očekuju da su potrošačke cijene u siječnju porasle 0,5 posto na mjesečnoj razini. Na godišnjoj bi razini, pak, rast cijena mogao iznositi 6,2 posto, dok je u prosincu prošle godine iznosio 6,5 posto.

Ulagači se nadaju da bi inflacija ubuduće mogla slabiti brže nego što se očekuje, što bi navelo i američku središnju banku da uskoro prekine ciklus povećanja kamata.

Na tržištu novca trenutno se procjenjuje da će konačna kamata, odnosno kamata na kojoj bi Fed završio proces povećanja cijene novca, do srpnja dosegnuti 5,1 posto.

U fokusu ulagača su i kvartalni poslovni rezultati kompanija. Oko 69 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, ostvarilo je u posljednjem lanjskom tromjesečju veću dobit nego što se očekivalo.

No, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija na godišnjoj razini pale oko 3 posto.

Unatoč snažnom skoku indeksa, na tržištu vlada oprez, na što ukazuje obujam trgovanja koji je jučer bio znatno ispod prosjeka.

Na američkim je burzama vlasnika zamijenilo oko 9,5 milijardi dionica, dok je prosječni obujam u prethodnih 20 dana iznosio 11,9 milijardi.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,83 posto, na 7.947 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,58 posto, na 15.397 bodova, a pariški CAC 1,11 posto, na 7.208 bodova.

Azijske burze prate rast Wall Streeta, dolar oslabio


Na većini azijskih burzi cijene su dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, dok je dolar oslabio uoči izvješća o inflaciji u SAD-u, koje bi moglo znatno utjecati na smjer tržišta.

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,3 posto, nadoknadivši dio gubitaka od jučer.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,6 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,2 i 0,5 posto. U Šangaju i Hong Kongu pale su, pak, oko 0,1 posto.

Dolar oslabio, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 103,10 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 103,65 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 131,65 na 131,80 jena.

Tečaj jena znatno oscilira jer su trgovci nesigurni nakon što je japanska vlada za novog guvernera središnje banke nominirala Kazua Ueda, što je, kažu analitičari, prilično iznenađenje.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0735 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0670 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale, nakon jučerašnjeg rasta. Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je 0,79 posto, na 85,90 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,19 posto, na 79,20 dolara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!