Cijene nafte pale ispod 86 dolara, ulagači strahuju za potražnju

13.02.2023.

17:01

Autor: T.V./HRT/Hina

Pojeftinila nafta

Pojeftinila nafta

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 86 dolara u očekivanju podataka o inflaciji u SAD-u koji bi mogao potaknuti središnju banku da agresivnije podigne kamatne stope, što bi zakočilo potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 76 centi nego na zatvaranju na kraju prošlog tjedna i iznosila je 85,63 dolara. U petak zaključila je trgovinu u minusu 1,89 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 69 centi nižoj cijeni, od 79,03 dolara. Na kraju prošlog tjedna zaključila je trgovinu u minusu 1,66 dolara.

Trgovce je prošli petak uznemirila objava Rusije da će u ožujku smanjiti proizvodnju za 500 tisuća barela dnevno zbog cjenovnog limita koji su ruskoj nafti i naftnim derivatima uveli G7 i njegovi saveznici, uključujući EU, kako bi ograničili prihode Moskve za financiranje rata u Ukrajini.

Na početku ovog tjedna fokus se preusmjerio na podatak o inflaciji u SAD-u u siječnju koji će ministarstvo rada objaviti u utorak. Američka središnja banka podiže kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju, a trgovci strahuju da će time zakočiti gospodarstvo i potražnju za naftom.

- Cijene sirove nafte padaju zato što trgovci energijom procjenjuju da bi se izgledi za potražnju za naftom mogli pogoršati jer bi ključno izvješće o inflaciji moglo prisiliti (američku središnju banku) Fed da daleko agresivnije postroži monetarnu politiku, rekao je Edward Moya iz OANDA-e.

- Taj je podatak silno važan zato što trgovci i Fed traže potvrdu trenda postupnog slabljenja (inflacije) iz proteklih nekoliko mjeseci, rekao je Matthew Ryan iz kompanije za financijske usluge Ebury.

Zabrinutost za potražnju poklopila se s naznakama popuštanja napetosti u opskrbi nakon što je u ponedjeljak iz turske luke Cehyan isplovila pošiljka azerbejdžanske nafte, prva od razornog potresa koji je opustošio Tursku i Siriju, prouzročivši smrt nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Ceyhan je skladište i utovarna točka za naftu koja cjevovodima stiže iz Azerbajdžana i Iraka.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je danas objavila da je u petak cijena barela košarice nafte njezinih članica porasla 78 centi, na 83,56 dolara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!