Wall Street prošloga tjedna pao, europske burze porasle

19.02.2023.

07:15

Autor: Hina/HRT/R.S.

Cijene dionica

Cijene dionica

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Na Wall Streetu su prošloga tjedna cijene dionica pale jer je sve jasnije da će kamatne stope američkog Feda dosegnuti više razine nego što se na tržištu očekivalo, dok su europske burze porasle.


Na Wall Streetu je Dow Jones oslabio 0,1 posto, na 33.826 bodova, a S&P 500 0,3 posto, na 4.079 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,6 posto, na 11.787 bodova.

Na najvećoj svjetskoj burzi prošloga se tjedna trgovalo nesigurno jer su svi novi podaci pokazali da inflacijski pritisci u SAD-u ne popuštaju tako brzo kako su se ulagači nadali.

S druge strane, podršku tržištu pružaju podaci koji ukazuju da bi najveće svjetsko gospodarstvo moglo izbjeći recesiju.

Tako je prošloga tjedna objavljeno da je potrošnja u siječnju porasla više nego što se očekivalo.

Objavljeno je, također, da je broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna neočekivano pao, što pokazuje da je tržište rada i dalje snažno.

Objavljeno je i da su u siječnju proizvođačke cijene u SAD-u porasle 0,7 posto na mjesečnoj razini, što je njihov najveći rast u posljednjih sedam mjeseci i znatno iznad očekivanja analitičara od 0,4 posto.

Svi ti podaci ukazuju na to da bi inflacijski pritisci mogli ostati povišeni dulje razdoblje nego što se na tržištu očekivalo.

Zbog toga se sada procjenjuju da će američka središnja banka još barem u dva, a možda i tri navrata povećati kamatne stope, koje bi do srpnja mogle dosegnuti 5,3 posto.

Nakon ovih podataka jasno je da će Fed nastaviti povećavati kamate, a počelo se špekulirati da bi na idućoj sjednici kamate mogle biti povećane i za 0,50 postotnih bodova, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Ingalls & Snyder.

Od početka godine cijene su dionica snažno porasle jer su se ulagači nadali da bi Fed mogao završiti ciklus povećanja kamata s ključnom kamatom ispod razine od 5 posto i da bi krajem ove godine, kada popusti inflacija, mogao započeti ciklus smanjenja kamata.

No, svi posljednji podaci ukazuju na to da će Fed najvjerojatnije povećati kamate iznad 5 posto i zadržati ih na tim razinama do iduće godine.

Da je još daleko od promjene smjera Fedove monetarne politike dao je naslutiti i predsjednik ogranka Feda u St. Louisu James Bullard, koji je izjavio da vidi još agresivnih poteza Feda u budućnosti.

 Zalagao sam se za povećanje kamatnih stopa na zasjedanju Feda u siječnju za 0,5 postotnih bodova i naveo da bismo trebali što prije doći do razine kamatna koje smatramo dovoljno restriktivnima, poručio je Bullard.

I predsjednica Feda iz Clevelenda Lorreta Mester izjavila je kako se na zadnjem zasjedanju Feda zalagala za veće dizanje kamatnih stopa od dogovorenih 0,25 posto.

Poslovni rezultati kompanija potaknuli europske burze


A na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, što se uglavnom zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija.

Londonski FTSE indeks ojačao je 1,5 posto, na 8.004 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,1 posto, na 15.482 boda, a pariški CAC 3 posto, na 7.347 bodova. Tijekom tjedna FTSE i CAC dosegnuli su najviše razine u povijesti.

Crobexi porasli drugi tjedan zaredom, čekaju se izvješća kompanija

Na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi porasli i prošloga tjedna, drugoga zaredom, dok investitori čekaju financijska izvješća kompanija za prošlu godinu i prijedloge o isplati dividendi.

Crobex indeks porastao je prošloga tjedna 0,67 posto, na 2.151 bod, a Crobex10 za 0,21 posto, na 1.250 bodova. Oba indeksa ojačala su drugi tjedan zaredom, pri čemu je Crobex dosegnuo najvišu razinu od siječnja lani, a Crobex10 od početka svibnja lani.

Među sektorskim indeksima, najviše je skočio Crobextransport, za 7,44 posto, dok je jedino oslabio Crobexindustrija, za 0,45 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 3,36 milijuna eura, što je za otprilike milijun eura manje nego u tjednu ranije. Ostvareno je i 527,1 tisuća eura blok prometa u trgovanju dionicom HT-a, po cijeni od 25,1 euro.

U redovnom trgovanju najveći promet postignut je dionicom Spana, 434,5 tisuća eura. Cijena joj je porasla 3,5 posto, na 44,5 eura.

Po likvidnosti slijedila je dionica Valamar Riviere, s prometom od 403 tisuće eura i rastom cijene za 3,43 posto, na 4,22 eura.

Dionicom HT-a, pak, ostvareno je 335 tisuća eura redovnog prometa, a cijena joj je ojačala 1,21 posto, na 25,1 euro.

Nešto više trgovalo se i dionicom Arene Hospitality grupe, za 279 tisuća eura, dok joj je cijena stagnirala na 32 eura.

Najveće dobitnice bile su dionice Alpha Adriatica, poskupivši gotovo 30 posto, na 10,6 eura, te FTB Turizma, za više od 11 posto, na 200 eura.

Najveća gubitnica, pak, bila je dionica Luke Rijeka, s padom cijene za 9,94 posto, na 7,7 eura.

Cijena te dionice spustila se tako na razinu koja se u pojedinim medijima spominje vezano uz prodaju 17,5 posto udjela koji drži poljski vlasnik. Naime, tvrtka Rubicon Partners Ventures drugi je najveći dioničar tog riječkog društva sa 17,51 posto dionica, koje im je u 2021. prepustio poljski OTL.

U međuvremenu, OTL je sklopio uvjetni predugovor s češkom tvrtkom Port Acquisitions o prodaji udjela u Luci Rijeka. Prema priopćenju OTL-a, prodaja dionica je ugovorena uz cijenu od 7,7 eura po dionici. Ostvare li se zacrtani preduvjeti za njezinu realizaciju, transakcijom će utržiti 26,3 milijuna eura. Prije same kupoprodaje, OT Logistics predugovorom se obvezao osigurati češkim investitorima kupnju udjela razvojnog fonda, a mora obaviti i prijenos vlasništva dionica Rubicona na OTL.

Inače, domaće tržište kapitala u očekivanju je intenziviranja sezone objave financijskih izvješća kompanija. Među prvima, Ina je protekloga tjedna izvijestila da je lani ostvarila 1,9 milijardi kuna neto dobiti, što je za 615 milijuna kuna ili 47,8 posto više nego godinu ranije, dok su joj ukupni prihodi bili 36,15 milijardi kuna ili 54,7 posto veći.

Cijena te dionice stagnirala je na 452 eura, uz skroman promet od 10,8 tisuća eura.

Na ZSE se protekloga tjedna trgovalo s ukupno 53 dionice, pri čemu je cijena njih 27 porasla, 16 pala, a 10 stagnirala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!