15:35 / 01.07.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Za program potpora male vrijednosti za promet, turizam i kulturu 150 mil. kuna

Sjednica Vlade

Sjednica Vlade

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Vlada je u četvrtak odlučila programom potpora male vrijednosti od ukupno 150 milijuna kuna pomoći pogođenim djelatnostima u sektoru prometa, turizma i kulturnih i umjetničkih događaja, a dopunila je i programe državnih potpora turizmu i sportu te kulturi i kreativnim industrijama.

- Usvojenim programom potpora male vrijednosti za pomoć pogođenim djelatnostima iz prometnog i turističkog sektora te industrije kulturnih i umjetničkih događaja Vlada želi pomoći pokretanje i normalizaciju tekućeg poslovanja uslijed aktualne pandemije, istaknuo je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Program vrijedan 150 milijuna kuna

- Cilj programa je nadoknada dijela ili svih troškova poslovanja onim poduzetnicima koji su u 2020. i 2021. imali pad poslovnih prihoda u odnosu na 2019. od najmanje 75 posto. Popisi prihvatljivih troškova poslovanja detaljno su obrazloženi unutar samih programa, kao i potrebna dokumentacija, rekao je Butković.

Naglasio je da te državne potpore male vrijednosti dodjeljuju Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo turizma i sporta te Ministarstvo kulture i medija, a sve na temelju sredstava koja su osigurana u rebalansu ovogodišnjeg državnog proračuna, u ukupnom iznosu od 150 milijuna kuna.

Ministarstvo mora i prometa bit će zaduženo za provedbu programa u iznosu od 60 milijuna kuna, Ministarstvo turizma za 36 milijuna kuna, a Ministarstvo kulture za 54 milijuna kuna.

- Potpore će biti isplaćene jednokratno, u skladu s raspisanim javnim pozivom koji će detaljno definirati i kriterije za odabir poduzetnika koji će ih dobiti, a javni poziv i njegove rezultate objavit će na web stranicama ta tri ministarstva, najavio je ministra Butković.

Dopuna programa državnih potpora sektoru turizma i sporta

Državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tonči Glavina objasnio je da se Program dodjele državnih potpora sektoru turizma i sporta u aktualnoj pandemiji, donesen u veljači ove godine uz osiguranje financijske podrške od 1,5 milijardi kuna, sada mijenja i dopunjava "radi usklađivanja programa s izmjenama privremenog okvira COVID-19".

- Povećava se gornji limit potpore na 13,5 milijuna kuna, ranije je bilo šest milijun kuna, po mjeri 3.1 privremenog okvira kojom se dodjeljuje 100-postotno jamstvo za kredite te produženje trajanja dodjele potpore po programu do 31. prosinca 2021., rekao je Glavina, napominjući da se time ne mijenja ukupni proračun tog programa od 1,5 milijardi kuna, nego se samo otvara mogućnost poduzetnicima da dobiju potpore u obliku jamstava po tom programu.

Dopuna programa za kredite u kulturi i kreativnim industrijama

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek predstavila je promjene programa jamstava za kredite za osiguravanje likvidnosti za sve poduzetnike u kulturi i kreativnim industrijama, a kojima se produljuje taj program potpora.

- Program potpora se produljuje do kraja ove godine i poduzetnici će moći pristupiti kreditima sa 100-postotnim jamstvima, što je još jedna pomoć za kulturnu industriju, rekla je ministrica, koja vjeruje da će veliki zamah toj industriji dati COVID potvrde, s kojima se može ulaziti na koncerte i slične događaje, a to znači i da se događaji mogu organizirati uz poštovanje svih mjera.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!