07:05 / 01.07.2021.

Autor: V.G./HRT

Plenković: Uhićenja pokazuju da nema pritisaka niti privilegiranih

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na sjednici Vlade ustvrdio kako uhićenja u antikorupcijskoj akciji u Zagrebu potvrđuju da je Hrvatska u razdoblju obračuna s korupcijom, bez obzira na neke sumnje u političkom prostoru, te poručio da tu nema privilegiranih ni zaštićenih.

- To je još jedan dokaz da Uskok, Državno odvjetništvo i policija u mandatu naše Vlade vodi aktivnu i konkretnu borbu protiv korupcije, istaknuo je Plenković na početku sjednice Vlade nakon što je objavljeno priopćenje Uskoka i DORH-a o antikorupcijskoj akciji u Zagrebu u kojoj se više osoba sumnjiči za počinjenje koruptivnih kaznenih djela.

- Slučajeva je više nego što je to bilo ranije i bez obzira što neki šarlatani u političkom prostoru sumnjaju u tajminge uhićenja, nadaju se u loš ishod i nastavljaju s mantrom o nekakvoj lažnoj korumpiranosti Vlade ili vladajuće stranke, činjenica je da se postupci pokreću, da su policija i DORH neovisni, da je Uskok neovisan i da nitko na njih ne vrši nikakve pritiske, rekao je Plenković te istaknuo kako to potvrđuje da se "nalazimo u razdoblju obračuna s korupcijom".

Poručio je da u tome nema privilegiranih, ni zaštićenih.

- Stranačke iskaznice, položaj u društvu ili bilo kakve prijateljske veze ili drugi kontakti nikoga ne čine zaštićenim, istaknuo je dodavši kako je to ključna poruka borbe protiv korupcije.

Dobro je, kaže, da javnost bude u cijelosti neposredno obaviještena od strane DORH-a i Uskoka kada se takve situacije događaju, a na Vladi je da osigura kvalitetan zakonodavni okvir te materijalne uvjete za rad ovih tijela te da postupci u primjerenom roku imaju svoj sudski epilog.

Premijer se osvrnuo i na osmu godišnjicu članstva Hrvatske u Europskoj uniji te uvođenje eura kao službene valute:

- Održana je danas i 9. sjednica Vijeća za uvođenje Eura kao službene valute. Istaknuli smo našu ambiciju da Hrvatska koja je lani ušla europski tečajni mehanizam II. ispuni sve kriterije i da s početkom 2023. bude pripravna priključiti se euro području. Mi smo jedna od najeuriziranijih država članica EU koja još nema euro kao službenu valutu. Vjerujemo da će naši građani, naše gospodarstvo imati niz koristi od toga, rekao je.

Epidemija koronavirusa i cijepljenje

Što se tiče pandemija koronavirusa, Plenković je rekao kako je Hrvatska prema podacima ECDC-a u zelenom što je vrlo dobro za turističku sezonu i zdravstvenu situaciju, kao i imidž Hrvatske kao sigurne destinacije. Od danas u uporabi su digitalne COVID potvrde.

- Vrlo je važno da je što veći broj sugrađana koristi, do nje se jednostavno dolazi. Ono što nije dobro, ima nekoliko lokalnih žarišta gdje se očito nisu poštovali mjere. Svaki takav kiks će biti sankcioniran vrlo oštro, prije svega mislim na druge zemlje koje prate situaciju gdje idu njihovi državljani i zato što manje žarišta, to će nam sezona biti bolja, a time i gospodarska i financijska situacija.

Osvrnuo se i na cijepljenje protiv koronavirusa.

- Mi smo rekli prije nekoliko mjeseci da bi htjeli do 1. srpnja biti između 50 i 55 posto cijepljene odrasle populacije. Učinili smo što se tiče Vlade maksimum, nabavili smo više nego dovoljno cjepiva različitih vrsta, kompenzirali kašnjenja AstraZenece, ta dinamika je bila dobra, a onda se pred tri tjedna počela naglo smanjivati. Danas smo došli do iznad 44 posto odrasle populacije, što smatramo dobrim. Prvo dozom se cijepilo 1,488,759 ljudi, njima čestitam. Drugom dozom cijepljeno je 1,080.118 sugrađana. Kontinuirano smo apelirali na sugrađane da se cijepe i na taj način da svatko da svoj doprinos, svi koji to žele već danima se mogu cijepiti. Molim ih da to učine, postoje i zarazniji sojevi gdje već vidimo posljedice u nekim europskim zemljama, rekao je.

- Pandemija je odnijela oko 3,9 milijuna života u svijetu. To su dovoljni razlozi. Predlažem svima da vjeruju struci i liječnicima te da se uključe u proces cijepljenja. S obzirom da imamo veliki broj neutrošenih doza, mi smo odlučili donirati 310.000 doza cjepiva. Imamo određene limite kad je riječ o skladištenju. BiH ćemo dati 210.000 doza, a po 20.000 dat ćemo Crnoj Gori, Kosovu, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Kirgistanu. Bolje je da se doze iskoriste nego da stoje na skladištu, rekao je.

- Postoje određene glasine o modalitetima prelaska granice između BiH , osobito prema Dalmaciji, prema Hrvatskoj. S te strane sutra će biti sastanci ravnatelja policije i carine sa svim voditeljima prijelaza, s gradonačelnicima pograničnih gradova u BiH da se razriješe nedoumice. Nema nikakve diskriminacije, ne daj Bože želje s hrvatske strane da se ljudima oteža dolazak u Hrvatsku. Učinit ćemo maksimalne napore da se otklone glasine koje uznemiruju naše ljude s jedne i druge strane granice.

Plenković je potom govorio o potporama za očuvanje radnih mjesta. Rekao je da su u proteklih godinu dana vodili politiku kojoj je cilj bio sačuvati radna mjesta, izbjeći socijalnu frakturu, omogućiti radnicima da dobiju plaću i omogućiti poslodavcima da premoste krizu.

- Sve te ciljeve smo ostvarili. Oni nisu bili besplatni. Mi smo za očuvanje radnih mjesta izdvojili 11,7 milijardi kuna, kada se tome pridodaju doprinosi koji su potrošeni to je 17 milijardi kuna. To je ozbiljan iznos, ali bio je na korist. To je postignuće. Broj osiguranika danas je veći od 56.000 u odnosu na lipanj prošle godine. Mi smo zabilježili porast osiguranika u građevinarstvu, IT sektoru, djelatnosti pružanja smještaja, prerađivačkoj industriji. Broj nezaposlenih je manji za 8500 ljudi nego prije pandemije. Došli smo u poziciju da je prosječna neto plaća viša od 7000 kuna. Sve to je pozitivno utjecalo na rast i visinu plaća. Sada prelazimo u fazu kreiranja radnih mjesta. U krizi smo djelovali odgovorno i učinkovito. To podrazumijeva da od srpnja završavamo s horizontalnim pristupom mjerama za očuvanje radnih mjesta i prilazimo na prilagođeni pristup ovisno o potrebama pojedinog sektora. U dogovoru s predstavnicima poslodavaca ćemo pratiti kretanja i na vrijeme reagirati u slučaju potrebe, rekao je premijer.

- To će ići u korak s mjerama aktivne politike zapošljavanja u koju ćemo tijekom ove godine uložiti više od milijardu kuna. Postoje i mjere za skraćeno radno vrijeme koje će i dalje biti dostupne onima koji ih budu trebali. To je izdašan i ozbiljan iznos sredstava. Nastojat ćemo povezati daljnje potpore i s procesom cijepljenja. Također, želim kazati da ćemo i dalje pomagati gospodarstvo, danas ćemo donijeti nekoliko odluka o programima potpore programima koji su bili dotaknuti smanjenim intenzitetom rada. Od srpnja ćemo morati stvari sagledati na način prilagođen novim okolnostima, poručio je.

Potpore za Požeško-slavonsku županiju

U međuvremenu se dogodilo i nevrijeme u Požegi i okolici. Donijet ćemo niz odluka o potporama za saniranje posljedica, prije svega u poljoprivredi jer su štete velike. Ukupan iznos potpora bit će veći od 50 milijuna kuna za Požeško-slavonsku županiju, najavio je Plenković.

Plenković smatra da je Haška presuda Stanišiću i Simatoviću odluka koja izaziva nezadovoljstvo jer su kažnjeni samo za ratne zločine na području BiH.

- Presuda ne odražava ratne događanja i stvarne uloge Stanišića i Simatovića. Nadamo se da će presuda biti preinačena jer se radi o najtežim ratnim zločinima poput onih u Vukovaru, rekao je Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!