Zanimljivi i inovativni hrvatski izvorni suveniri

16.06.2023.

17:19

Autor: Nikolina Gerek/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Hrvatski izvorni suveniri

Hrvatski izvorni suveniri

Foto: HRT / HTV

Šesnaestogodišnje izdanje izložbeno-prodajnog sajma suvenira i autohtonih proizvoda Kvarner Expo održava se prvi put u središtu Rijeke. Od stotinjak prijavljenih obrtnika, Obrtnička komora Primorsko-goranske županije izdvojila je 42 izlagača, od Vukovara do Dubrovnika.

Hrvatski izvorni suveniri djela su malih i srednjih poduzetnika. Na sajmu se tako među ostalim mogu vidjeti drveni uporabni suveniri prvonagrađenog Petrinjca, a zanimljiva je i posebna nagrada Riječaninu za očuvanje kulturne baštine glagoljice.

Zlatko Šakić, obrtnik iz Rijeke, prvu nagradu na natječaju za suvenire industrijske baštine grada Rijeke dobio je za slagalicu Riječke dizalice. 

Druga nagrada otišla je u ruke obitelji iz Tuhlja, s 400-ak grmova ruža. Obrtnica Karmen Ljubić istaknula je da se radi o ruži koja je tradicionalno odlična u kozmetici i u kulinarstvu. Napravili smo niz proizvoda od ruža iz našeg polja, ubranih ranom zorom, izjavila je Ljubić.

Obitelj Smojver već niz godina bere i prerađuje goransku lavandu. Borjanka Smojver iz Vrbovskog kaže da imaju lijepe prerađevine od lavande.

Puno truda i ljubavi ulaže i obitelj Kuleš. Njihove svijeće mirišu po gradovima, a inovativne su i gipsano-keramičke posude.

- Služe za suho voće, može biti za nakit, a dobili su naziv po tri hrvatska vjetra-po maestralu, buri i jugu, izjavila je Dinka Kuleš, obrtnica iz Zagreba.

Trideset posto izlagača dolazi iz Primorsko-goranske županije.

- Ovo nisu uvozni proizvodi na koje smo navikli našim Jadranom. Ovo je doista izvorni proizvod. Cijene i ono što ulažu ti ljudi mislim da će pokazati se u pravom balansu ovdje, jer je ovo prodajno-izložbeni sajam, istaknuo je Emil Priskić, predsjednik Obrtničke komore Primorsko-goranske županije.

Kvarner Expo traje do nedjelje, a ondje uložen novac ostaje u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!