22:32 / 04.12.2020.

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik/HRT

Zatvorenima i njihovim dobavljačima potpore za radna mjesta

Foto: arhiva, Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: arhiva, Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Kooperanti i dobavljači morat će dokazati pad prihoda i poslovnu povezanost sa zatvorenim poslodavcima.
Svi zatvoreni ugostiteljski objekti, dvorane za fitnes, teretane, noćni klubovi te druge djelatnosti kojima je trenutačno zabranjen rad od države će dobiti potporu za očuvanje radnih mjesta, što je već poznato. Novost je da će potporu moći dobiti i tvrtke koje su njihovi dobavljači bez obzira na djelatnost, a koje zbog trenutačnog lockdowna imaju pad prihoda od najmanje 40%.

Ivan Babić
proizvodi craft pivo i plasira ga isključivo u restorane, hotele, kafiće. Dosad za svojih 12 zaposlenika nije mogao zatražiti pomoć od države za isplatu plaća. No, sada konačno na to pravo. Mjere će mu pomoći, kaže da održi poslovanje.

➡️ Aladrović: Želimo očuvati radna mjesta i aktivnost poduzetnika
➡️ Vlada na sjednici o mjerama pomoći gospodarstvu
➡️ Poduzetnici ogorčeni nakon sastanka, traže pomoć Plenkovića
➡️ Uoči pregovora s Vladom, poduzetnici traže obeštećenje
➡️ Vlada donijela kompenzacijske mjere za poduzetnike

Kooperanti i dobavljači morat će dokazati pad prihoda i poslovnu povezanost sa zatvorenim poslodavcima.

- Tako da je potpora od 40 do 60% i više posto, odnosno između 40 i 100% pada prihoda,  između 2 i 4 tisuće kuna je iznos koji se dobiva po radnom mjestu, no postoji i onaj drugi kriterij a on govori o tome da ako je neka djelatnost zatvorena duže od 14 dana, tada automatizmom dobiva 4000 kuna po radniku - izjavio je Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Uz to i dalje se isplaćuju potpore za skraćeno radno vrijeme. Sve mjere primjenjuju se do kraja ove godine.

- Nitko ne zna što će biti sljedeće godine, ta neizvjesnost nas ubija i da budemo jasni nitko neće otpuštati radnike sad za vrijeme Božića, Adventa, ali siječanj nažalost može biti onaj nesretni mjesec za povećanje broja nezaposlenih - kaže Hrvoje Bujas, udruga Glas poduzetnika.

Država će onima koji su zatvoreni pokrivati fiksne troškove: najamnine, zakupnine, režije.

Lejla Dizdarević morala je opet zatvoriti vrata svog fitnes centra. Boji se da ovako teško može nastaviti poslovanje.

- Naša najamnina je 30% ukupnog poslovanja, nevjerojatno je očekivati od države da ona to ispoštuje i da to isplati, s obzirom na to da nisu isplatili mjere za 10., 11., 12. mjesec i to samo 2 tisuće kuna po čovjeku, a kamoli da se plaćaju najamnine u vrijednosti 30, 40 tisuća kuna - kaže.

Poduzetnici smatraju da još ima prostora za pomoć gospodarstvu. Zato će inzistirati na nižoj stopi PDV-a za pogođene djelatnosti.

- Taj PDV nije neki trošak za državni budžet, ali je jedna nada da ljudi mogu vjerovati u budućnost da mogu sačuvati vrijednost svog biznisa. Sama Vlada je sada dala desetke puta više novaca nego što je PDV na godišnjoj razini - poručuje Marin Medak, Nacionalna udruga ugostitelja.

Za očuvanje radnih mjesta u ovoj godini bit će isplaćeno oko 8 milijardi kuna.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!