Ulazimo u posezonu, Istrani optimistični

27.08.2022.

19:56

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Jasminka Kalčić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Zbrajaju se dojmovi turističke sezone

Zbrajaju se dojmovi turističke sezone

Foto: HTV / HRT

Posljednji je vikend kolovoza i polako se osjeća da ulazimo u posezonu. Trenutno u zemlji boravi 943 tisuće turista, od čega je oko 846 tisuća stranaca. Pomalo jenjavaju gužve u priobalnim mjestima, a na autocestama i trajektnim pristaništima više je turista koji se vraćaju nego onih koji su kraj kolovoza izabrali za dolazak u našu zemlju. Rekordna 2019., prema broju dolazaka i noćenja, čini se, za malo će nam ostati nedostižna. No, zato će prema prihodima biti dobrano nadmašena, ponajprije zbog inflacije i većih cijena. 

Glavna sezona bliži se svom kraju, gosti na odlasku zbrajaju svoje dojmove.

- Ne, nama nije skupo, ali čuli smo da bi iduće godine moglo poskupjeti jer uvodite euro. Prije nego dođemo, provjerit ćemo kakve su cijene, rekao je gost iz Izraela. 

- Postaje sve skuplje, moram priznati, bilo je puno jeftinije prije, naglašava turistica iz Finske.

- Jeftinije je i lijepo je mjesto za provesti odmor, govori Andrea Rossi iz Italije.

A turistički djelatnici zbrajaju noćenja i prihode. Procjenjuje se da će nam ova sezona "donijeti" 11 milijardi i 300 milijuna eura. U usporedbi s drugim mediteranskim zemljama, Hrvatska se brzo vratila nadomak pretpandemijskim brojkama. 

- Postoji takozvani sindrom blizine doma, gdje u vremenima krize ljudi ne vole putovati daleko od domova, iako smo u ovom trenutku malo zaboravili na COVID krizu, naša strana tržišta nisu, naglašava prof.dr.sc. Josip Mikulić, pročelnik Katedre za turizam Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Najbrojniji gosti i dalje su Nijemci. 

- Oni u ovoj godini bilježe porast u odnosu na 2019. nekih 12% više u odnosu na rekordnu 2019. ali i neka druga tržišta bilježe porast kao što su Austrija, Slovačka, Češka, Poljska, Nizozemska, govori Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Pa kada se gleda iz kojih zemalja nam gosti najviše dolaze - gotovo da nema promjena. Jedino što je ove godine došlo manje Talijana.

- To možemo spekulirati, vrlo vjerojatno ih je došlo manje, zbog toga što su se u Hrvatskoj poprilično povećale cijene turističkih proizvoda i usluga, a s druge strane u Italiji su bile dosta jake kampanje o tome da Talijani ljetuju kod sebe, doma u Italiji, rekao je doc.dr.sc. Damir Krešić, ravnatelj Instituta za turizam.

Manje je i gostiju iz dalekih prekomorskih zemalja, zbog pandemije, a dijelom i zbog problema u zračnom prometu. Dvije trećine turističkih rezultata ostvarile su tri županije: Istarska, Primorsko-Goranska i Splitsko-dalmatinska. Prosječna duljina boravka u Hrvatskoj je 5,7 dana.

I dogodine veliki izazov bit će radna snaga, rastuće cijene energenata, inflacija. U situaciji kada će našim vjernim gostima vjerojatno ostajati manje novca na raspolaganju za odmor, naša prednost i dalje će biti da smo brojnim Europljanima najbliža zemlja s toplim morem. 


Istra je već sada nadmašila rekordnu 2019. i po brojkama i po zaradi od turizma. Rezervacije govore kako će i posezona biti izvrsna. Pulski Forum prepun je turista. U Istri se dnevno odmara 300.000 uglavnom stranih turista, izvijestila je za Dnevnik Jasminka Kalčić.

Ova hotelijerka s puno ljubavi radi posao kojeg su, prije više od tri deseljeća započeli njezini roditelji. Radom je preživjela puno kriza, a rezultati nisu izostali.

- Sezona je vrhunska, jako je puno ljudi, jako je velika potražnja, svi su doista zadovoljni, naravno i mi, naglašava Katjuša Cittar, hotelijerka iz Novigrada.

Ipak je privatni smještaj taj koji je postigao najviše noćenja, usto u zadnje tri godine ondje je niknulo čak 7 tisuća novih kreveta.

- Mi svi govorimo o hotelima i to je veliki kapital, sve super, ali količinski, ja mislim da privatni iznajmljivači više doprinose svemu ovom turizmu, rekao je Anto Miličević, privatni iznajmljivač iz Medulina.

I upravo je privatni smještaj dio turizma u kojem će se morati napraviti reda, kažu Istrani.

- To su vikendice, i druge kuće gdje nije regulirano to zakonski kako treba. Mi podržavamo privatni smještaj, a onaj koji se tiče tzv. rentijerskoga biznisa neprodanih stanova za kratkoročni najam to je nešto što nije dobro u ovome trenutku, naglašava Denis Ivošević, direktor turističke zajednice Istarske županije.

Istrani su premašili 2019. za 2 posto, posezonu očekuju izvrsnu. Nestaju gužve i dolaze kažu bogatiji gosti željni posebne ponude koju Istra ima, od hrane do vina i doživljaja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!