Rekordna popunjenost istarskih luksuznih vila

27.08.2022.

13:47

Autor: Marko Percan/I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Istarske vile

Istarske vile

Foto: Dnevnik / HRT

Istra ove sezone bilježi rekordne turističke rezultate. Dosad najveći broj noćenja i dolazaka gostiju nije ostvaren samo u gradovima na obali nego i u unutrašnjosti poluotoka. Ondje gosti uglavnom biraju smještaj u luksuznim vilama za odmor.

Unutrašnjost Istre u posljednjih je desetak godina doživjela preobrazbu. Umjesto nekadašnjih štala, po selima sada niču vile s bazenima. A popunjenost je rekordna.

- Za 16 posto imamo bolji turistički promet nego u rekordnoj 2019., razlog je što se turistička sezona u središnjoj Istri produžila, a to i je naš cilj, da središnja Istra postane cjelogodišnja destinacija, kaže direktorica TZ-a središnje Istre Sanja Kantaruti.

Unajmiti vilu za odmor u Istri sada se čini nemogućom misijom. Sve vile u Sv. Petru u Šumi rezervirane su još lani.

Zadovoljni iznajmljivači, zadovoljni gosti.

- Na obali je gotovo nemoguće naći ovako kvalitetan smještaj za razumnu cijenu, slažu se Celine i Kilian iz Njemačke.

Jednaka priča i u obližnjoj Kringi. Uz mir gosti traže i vinsku ponudu, biciklističke staze te zabavu u adrenalinskim parkovima. Većina njih dobri su potrošači.

Destinacija središnja Istra proživljava svoj turistički procvat. Trenutačno ima 577 kuća za odmor, a nove se stalno grade. To donosi i neke nepovratne promjene.

U Toscani je primjerice zabranjeno širenje novih građevinskih zona, istarska sela pak izgledaju poput velikog gradilišta. Pitanje je je li to dugoročno dobro ili loše za razvoj turizma? Odgovore daju sami iznajmljivači.

- Ja bih rekla da smo blizu limita, lijepo je imati apartman i vilu s bazenom, ali opasno je da se ta autohtonost zbog koje turisti dolaze u središnjoj Istri izgubi, kaže vlasnica vile za odmor Katarina Bratulić.

Krajnje je, dakle, vrijeme da se u turizmu počne govoriti i o toj važnoj temi. Dok ne bude prekasno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!