Zdrave grickalice iz Nove Gradiške

15.11.2021.

06:59

Autor: Dnevnik 3/IMS/M.Š./HRT

Domagoj Vidmar

Domagoj Vidmar

Foto: Dnevnik 3 / HRT

Poticajna poduzetnička priča iz Nove Gradiške. Mladi Domagoj Vidmar s prijateljima je ondje pokrenuo proizvodnju zdravih grickalica - sjemenki buče, suncokreta i soje. Način obrade, kažu, inovativan je i jedinstven.

Zasad su se probili u nekoliko trgovačkih lanaca, a cilj je osvojiti strano tržište i zaposliti što više mladih Slavonaca. Ovo je posljednja faza proizvodnje "zdravih grickalica" - u modernom pogonu u Novoj Gradiški.

Mladi Domagoj Vidmar kaže da sjemenke suncokreta, bundeve i soje obrađuju na jedinstven način.

- Upravo ovi strojevi iza mene su konstruirani prema našim nacrtima, prema našim željama, kako i u kojem trenutku da ispeku tu sjemenku u jednom savršenom obliku, ističe poduzetnik iz Nove Gradiške Domagoj Vidmar.

Bez kapi ulja, na vrućem zraku. Tajna je, ističe, u detaljima koje ne može otkriti.

- Kako da začin soli ili bilo što drugo ostane zalijepljeno na toj sjemenci ako nema veziva, nema ulja te upravo se tu krije naša tajna, ističe. 

Ideju je s prijateljima razvijao godinama. Jedan bankar, dvije marketinške stručnjakinje, inženjer strojarstva i on - magistar radiološke tehnologije, dodaje Vidmar.

- Jedino sam se ja sa svog posla vratio ovdje, sam. Ali baš smo riskirali dosta, digli smo veliki kredit samo zato što vjerujemo u to.

U novogradiškom industrijskom parku ponudili su im dobre uvjete.

- To je mlada ekipa mladih ljudi koji su prepoznali potencijal parka i našli sebe u toj priči, a od nas imaju maksimalan suport, ističe Mladen Mikolčević, direktor Industrijskog parka Nova Gradiška.

A kad mjesečna proizvodnja, s dvije naraste na planiranih 20 tona - mlada će ekipa uzvratiti otvaranjem novih radnih mjesta. Poziv na suradnju uputili su i obiteljskim gospodarstvima.

- Jel mi stvarno želimo raditi isključivo s domaćim ljudima, dodaje Domagoj Vidmar.

Treba im kvalitetna sirovina pa će onda i na inozemna tržišta plasirati - gotov proizvod. I tako osnažiti potencijal domaće poljoprivredne proizvodnje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!